szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Jules Verne: Grant kapitány gyermekei



Gyermekeknek szóló kalandregény? Talán igen, de hozzá kell tenni: a megjelenés idején hazájában(Franciaország) a felnőtt közönség is örömmel forgatta. 

Jules Verne: Grant kapitány gyermekei
1864-ben a Duncan hajó az északi, zord vizeket járja. A véletlen szerencse/szerencsétlenség egy bálnát sodor feléjük, amelynek gyomrában palackpostát találnak. Az üvegben három különböző nyelven- angolul, németül, franciául- írt dokumentum található. Ám mindhárom íráson csak a szöveg kis része olvasható. Megkezdődik a nagy silabizálás, rejtvényfejtés. A végeredmény szerint Grant kapitány 1862-ben hajótörést szenvedett Patagónia partjainál,és segítséget kér.

Lord Glenarvan megtalálja Grant kapitány gyermekeit, kik már oly régóta várják apjukat. Expedíciót szervez a kapitány felkutatására. Velük tart egy francia földrajztudós, Paganel is, aki véletlenül rossz hajóra szállt.

A Grant kapitány gyermekei voltaképpen pikareszk regény, melyben a hősök hosszú vándorutat járnak be, hogy eljussanak céljukhoz, eközben különleges kalandokon mennek keresztül. Ám lehetséges a könyvnek egy kissé " ezoterikus" értelmezése is. Ha végigolvassuk az egyes fejezeteket, látjuk,hogy az angolok mindig pozitívnak tűnnek fel, a franciák ezzel szemben hol elméletieskedők, hol egyszerűen ellenségesek. S hogy mi az alapja annak, hogy  egy, korábban pusztán szórakoztató irodalomnak elkönyvelt Verne- regényt így szemléljünk? Az utóbbi  évek Verne- kutatása kiderítette, hogy Szerzőnk tagja volt több titkos társaságnak és politikai mozgalomnak is, és regényeiben "kódolt" üzeneteket rejtett el.

Persze, ha nem foglalkozunk kódolt üzenetekkel, zavaros eszmékkel és miegymással, csak egyszerűen kézbe vesszük a könyvet, az a legjobb! És, ha tehetjük, adjuk oda a gyereknek is! Ez hátha tetszeni fog!
( Több kiadás,pl. Móra Könyvkiadó, 1979.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
bredafrancois
2008-08-19 23:47
Valójában az eredeti kiadások metszeteivel kellene kiadni minden Verne-regényt ... csak azzal ! ...
1szercsak
2008-08-04 14:04
Verne több regényében is elrejtett kódokat. A 80 nap alatt...ban Willy Fogg neve is jelent valamit, azt hiszem, Econál olvastam, hogy pontosan mit.
altob
2008-07-09 22:37
Nagy gyerkekkori élményem. A film is kitűnő!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu