szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Juhász Ferenc: Halandóság- mámor



Kiváló költőnk e legutóbbi kötetében szakított az eposzi terjedelmű,metaforáktól gyönyörű-zsúfolt versalkotással. A mondanivaló nem változott, a szépség nem adta fel önmagát, csak egyszerűsödött. 

Juhász Ferenc: Halandóság- mámor
Mert a költő része a kozmosznak, s csak az a vers Vers, amely szervesen elnyeri az égiek kegyét, s felemelkedhet, egyenesen a Kozmoszba. " S most,mint öreg szolga/Sörényes lónyakra/ rádőlök a Holdra/ a sárga halottra// Eres hegedűre,/ ködszemű lófejre/ szőr-sírkő lóarcra/ ajak- habszivacsra..." ( Költő a Holdon). De a költő, a költészet nemcsak a Természet része, hanem annak szakrális tovább- nyúlása is: " Költő vagyok, nem más/ csak Isten- hasonmás/ Kínom ezertonnás/ gyászom űr-jaj- toll- rács" ( Grálkehely szigorból).

Aki kedveli a Juhász Ferencre oly jellemző kötőjeles metaforikus szó- világokat, bő termésből válogathat, hiába oly vékony e kötet. Néhány gyönyörűség: párduc-átok, kristálypihe-páva, súlygyémánt- üdvösség, Istenszív- Kozmosz. Nem hiányoznak persze a végtelennek tűnő jelzős szerkezetek sem, hosszú,melléknevekkel telített sorok, borzasztva- gyönyörűk, tiszta- magyarok. Juhász Ferenc a magyar nyelv jelenleg élő legnagyobb mestere.Minden csínját- bínját ismeri, önálló rendszereket teremt,melyek egymással párhuzamosan futnak,máskor egymásba kapaszkodnak. Hol sötét, hol napfényes jelentésárnyalatúak, hol zenék, hol súlyosan lépkedő szótagok. Létösszegző- emlékező verseit annyi élet- árnyalat hatja át, hogy az Olvasó beleborzong.

Juhász Ferenc nem posztmodern költő, a vers őnála ugyanúgy önkifejezés,mint egy klasszikus nyugatosnál, a vers az ő tollából úgy születik, mint a gyémántbányában a világhírű lelet: szinte véletlenül. Persze, sokat kell ám dolgozni a legszebb gyémánton is. De ha megéri, akkor miért ne?

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2008-07-07 11:34
Nagyon tetszenek a könyvajánlásaitok. Közérthető, közelíti egymáshoz az írót és az Olvasót.
altob
2008-06-23 16:35
Irodalomórán vettük a szarvassá változott fiút, nagyon szép, de szerintem nem ebben a könyvben van.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu