szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

John Ray: Ozirisz arcai



Az ókori Egyiptomban a fáraó Ozirisz megtestesülése volt. Népe pedig a fáraó megtestesülése, mely igazolja az uralkodó isteni eredetét. "Ozirisz arcai" tehát nem más, mint Egyiptom népe. 

John Ray: Ozirisz arcai
John Ray, a kiváló egyiptológus, arra vállalkozott,hogy életrajzokon keresztül mutassa be egy birodalom történetét. Könyve- a szerző szerint- azoknak szól, akik már nem teljesen kezdők az egyiptológia területén, de még nem mélyedtek el túlságosan a témában.

Imhotep, a legendássá vált szellemi óriás,pályaképének bemutatása jó alkalmat kínál a Szerzőnek arra, hogy kifejtse: mikor is keletkezett az egyiptomi hieroglif írás. John Ray szerint a Kr.e.3100 körüli időpont elfogadható. Ray szerint Imhotep és Leonardo da Vinci között nyugodtan vonhatunk párhuzamot,mindketten óriási hatással voltak  a művészetre és kultúrára- még több száz évvel később is. 

A következő alak, Hekanahte, földműves volt. Viharos korban élt, háborúk szegélyezték életét, de Hekanahte jó ka- papként ( ahogy ma mondanánk:halottkultusz- papként) becsületesen ellátta feladatát. Leveleiből kiderül: sokat bajlódott családjával, főleg elkényeztetett fia okozott neki sok gondot. Valószínű persze, hogy generációs ellentétek is megjelennek itt: a fiú többre vágyott,mint apja, nem akart falujában maradni. Nagyon sok fejfájást okoztak derék földművesünknek  a házban élő asszonyok is. Olyan szemléletes ,plasztikusan megírt ez a fejezet,hogy a ma Olvasója el is felejti, hogy az ókori Egyiptomban jár...

Ismét egy híresség, Hatsepszut fáraónő ( ur. Kr.e.1473-1458) következik, aki zavaros körülmények között került Egyiptom trónjára, ám ott bebizonyította: nő is lehet jó uralkodó. Az akkori patriarchális viszonyok között nagyon kellett igyekeznie: jó diplomatának és jó stratégának kellett lennie. Hatsepszut eleget tett a feladatnak, igazi " színarany női Hórusz"-szá vált. Békés külpolitikája, jól megválasztott tanácsadói, a híres punti expedíció,no meg a manipulatív történelemszemlélet Egyiptom legnagyobb uralkodójává emelték őt. Csakúgy,mint az Ehnaton- Tutanhamon zűrzavaros időszak után trónra lépő Horemhebet, aki közép-egyiptomi tartományfőnökből lett a birodalom ura. Visszaállította az Ehnaton előtti állapotokat, konszolidálta országát. Külön fejezet szól Haemuaszetről, Ramszesz fáraó fiáról, aki igazi történészi és muzeológusi vénával megáldva gyűjtötte a tárgyi és írásos emlékeket, szerte az országban.

A hazai köztudatban kevéssé ismert Egyiptom kései korának, a perzsa,majd a görög-római uralomnak időszaka. Ray könyve e tekintetben is hiánypótló. Olyan életutakat választott ( a templomi írnok Peteésze, a mágus fáraóként ismert Nektanebosz, Szebennütoszi hór),melyek ürügyén jól megrajzolható e kor minden ellentmondásossága. Hanyatlások és felemelkedések, egyiptomi öntudat és idegen hatások keverednek ekkor.

John Ray könyve mindenkinek ajánlható, akik szeretik a hagyományostól némileg eltérő, de szilárdan tudományos alapokonálló,mégis olvasmányos történelmi műveket. Tanárok, középiskolás diákok,egyetemisták figyelmére mindenképp méltó.
( John Ray: Ozirisz arcai. Gold Book Kft.é.n. Ford: Oremuszné Kertész Tímea)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
rekareat
2009-01-29 13:39
Az a bosszantó, hogy az egyiptológia virágzik, mi,magyarok pedig mintha kezdenénk lemradni...
eszeske
2008-07-17 12:00
Az angol egyetemeken nevelkedett tudósiskola eléggé bőbeszédű és kissé összeszedetlen könyveket ír. De ettől eltekintve a könyv jó, gondolkodásra késztet, az ismertető pedig szép, objektív és figyelemfelkeltő.
kekesy
2008-07-07 11:32
Pozitív szavazatot adtam, de hozzá kell tennem: kissé összefogottabb stílust vár az ember egy ismeretterjesztő könyvtől.
marko
2008-06-30 23:22
Egyiptológia a javából, jól olvasható. Okkkké!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
77%
Pozitív
22%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu