szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

John Hersey: Harangot Adanónak



Lehet-e egy háborúról humorosan, sokszor kacagtatóan írni? Hersey elfeledett bestsellere egyértelmű választ ad a kérdésre: igen, lehet. Mert egy gonosz és embert próbáló háborúnak is vannak olykor hétköznapi, olykor felemelő pillanatai. 

John Hersey: Harangot Adanónak
Az 1944-ben megjelent háborús regény főhőse Joppolo  őrnagy, aki a megszálló amerikai csapatok nevében irányítja az olaszországi Adano városát. Nem pusztán katonai szemmel nézi az életet: célja, hogy huszonkét év fasizmus és négyévnyi véres harcok után visszavezesse a város életét a normális kerékvágásba. A korrupt közigazgatást váltsa fel a demokrácia, az éhezés megpróbáltatásait pedig egy kiegyensúlyozott, normális gazdaság. A regény voltaképpen epizódok sora, mely epizódok Joppolo őrnagy küzdelmeit és lelki vívódásait mutatják  be.

Az őrnagy megtisztítja a közigazgatást: a korábbi korrupt polgármesternek mindennap be kell mennie a rendőrörsre, bocsánatot kérni egy-egy bűnéért. A rendőrökkel is tudatosítják: ők vannak az állampolgárokért, és nem fordítva. Sikerül rendezni az élelmiszer-ellátási válságot is: a halászok újra kijárhatnak a tengerre, s még vámot sem kell fizetniük. Hersey azonban az események árnyoldalát is láttatja: a hadseregbeli bürokráciát szánalmasnak festi le,illetve nem titkolja, hogy sokszor maguk az olaszok táplálnak ellenérzéseket az amerikaiakkal szemben. A címben említett harang Adano múltjának jelképe, a fasiszták olvasztották be, Joppolonak sikerül helyette újat szereznie. Joppolo bukását végül egy szangvinikus természetű őrnagy okozza,aki ellenérzéssel viseltetik a faluról városba csiga módjára közlekedő élelmiszer-szállító kordék iránt.

Felmerül a kérdés: nem propagandakönyv ez? Nem az volt a Szerző célja,hogy az amerikai demokrácia apoteózisát szolgáltassa az Olvasónak? A válasz egyértelműen: nem. Nem több és nem kevesebb ez,mint egy szatirikus regény a második világháborúról, kortárs tollából. Izgalmas, szórakoztató, Amerikában több, mint ötvenszer, hazánkban pedig hatszor adták ki. Érdemes elolvasni!

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
kekesy
2008-06-24 11:04
Mindennek ellenére szórakoztató. Az olasz karakterek, figurák, hát azok isteniek. mármint a regényben...
lappango
2008-06-23 15:48
Én azért éreztem a könyvben bizonyos Amerika-fényezést.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
25%
Semleges
25%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu