szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

John Updike: Párok



Mit is tehet egy középosztálybeli amerikai, ha a szexen kívül minden mást unalmasnak talál? Hát életét a szex köré rendezi!Updike könyve valóságos szex-enciklopédia, no, meg azért némi irodalom...



John Updike: Párok

A kisvárosi elit valahogy nem boldogul a világgal. A politika rossz ( pedig Kennedy elnökségének korszakában járunk, melynek nosztalgikus szemlélete sokszor felülkerekedik a józan történelmi megítélésen), a munka rossz, a házasság rossz, a gyereknevelés rossz, férinak lenni rossz, nőnek lenni sem túl boldogító. Akkor mi a jó ezen a kerek bolygón? Hát a SZEX!

Méghozzá minden mennyiségben, mindenkivel, mindenhogy. A legjobb barátunk feleségével, a legjobb barátnőnk férjével, ismeretlennel, féltékenységből, büszkeségből, beletörődésből, bosszúból, szívből érzelmesen és érzelemmentesen, fáradtan, energikusan. Ágyban, földön, bokorban, kézzel, szájjal, hiszen azért teremtetett a nagyvilág, és benne az Ember, hogy legyen hol szexelni.

Milyen filozofikus tud lenni egy ragacsos pina! Updike csodálatos, költői metaforákat gyárt mindehhez, úgyhogy irodalmat olvasunk itt, kérem, bár hozzá kell tenni, határosat a pornográfiával, Updike természetábrázolását, hosszú leírásait a nagy európai elődöktől tanulta, nagyon szép egyébként, csakhogy a vége mindig ugyanaz: a szex. Mindig ugyanoda Lyukadunk ki. Minden út a p...ba vezet....Épp ezért néha kissé öncélúvá válik a dolog, egy idő elteltével megunjuk a szaftos-naturalista bekezdéseket, meg a mindenféle ragacsokat, elkezdünk magunk is vágyakozni, hiszen mit nekünk 400 oldalas regény, a szépirodalom mellett azért más tényezők is játszanak itt szerepet. Lelkük egyedül a nőknek van, de az sem érdelemel különösebb figyelmet, mert minden lelkiismeret-furdalás, minden férfinak-kitárulkozás vége mindig ugyanaz: szex.

A leg-félanalfabétább szereplő színdarabot ír ( mi más lenne a téma....), érdekes nevük van a szereplőknek, alpáriságnak sem rossz, irodalomnak tökély. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az egyik hölgy, aki betűknek látta a szőlő-kacsokat, miért nem talált soha F betűt. Az E-nél mindig leragadt.

A könyvet anno betiltották( Nyugaton!), ezen nem kell csodálkozni. Szerencsére nálunk nem tiltották be, úgyhogy el kell olvasni. Húúúú...


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Tallo
2009-02-09 13:58
Egyetértek halacskával. De azért jó olvasni.
rekareat
2009-01-29 12:53
A címről csak annyit: az egyik legjobb cím a világirodalomban. Mindent kifejez...
halacska
2009-01-27 14:17
A szex megvan, az irodalmat már nehezebb benne megtalálni. Amúgy imádom...
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
83%
Pozitív
0%
Semleges
17%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu