szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Huszár Tibor: Bibó István



Aki szeretne megismerkedni a huszadik század talán legnagyobb politikai gondolkodójával, Bibó Istvánnal, az ezzel a könyvvel kezdje!

A mű első része voltaképpen egy interjú. Bibó Istvánt Erdei Ferencről kérdezik- egy dokumentumfilm kapcsán- de a kérdésekből és válaszokból sokkal inkább megismerhetjük Bibót,mint Erdeit. Szemléletes képet kapunk arról a tisztviselői szemléletről, amely Bibó édesapját jellemzte. Megtudhatjuk, miben különbözött Bibónak és Erdeinek a magyar faluval, a népiességgel kapcsolatos nézetrendszere. Miért reagált annyira ellentmondásosan a magyar értelmiség Hitler 1933-as hatalomrajutására? Hogyan keveredett ki a háborúból a baloldali értelmiség, s hogyan viszonyult 1945 után a kommunistákhoz.

Persze,szóba kerül 1956 is. Bibó rendkívül szerényen nyilatkozik saját szerepéről, holott tudjuk: ő volt a pozíciójában legtovább kitartó miniszter. A megtorlásokról szólva: Bibó kerüli a fölösleges mártírkodást, tényszerűen képes beszélni az átélt lelki-fizikai borzalmakról. A könyv második része egy, a dokumentumfilmmel kapcsolatos háttérbeszélgetés. Itt derülhet ki számunkra,micsoda modern és előrelátó ember is volt Bibó. Beszél a szcientokrácia veszélyeiről, a világ polarizálódásának szükségtelenségéről, a hamis alternatívákról. Az az érzésünk támad, hogy Bibó nemrég halt meg. Pedig már harminc éve mindennek...

A mű harmadik része eredeti dokumentumokat tartalmaz. Leveleket Kádárhoz,melyet a címzett sohasem olvasott el, aztán a Magyarország helyzete és a világhelyzet című, rendkívül lényeglátó memorandumot, korábbról a közigazgatási reformtervet.

A beszélgetésekből és az eredeti művekből egy igencsak kiművelt, ugyanakkor rendkívül rokonszenves ember képe bontakozik ki. Történelemlátása és politikai nézetrendszere mentes mindenféle sematizmustól.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
lappango
2008-06-24 10:36
Utálom,amikor Bibót átpolitizálják. Bibó István egy hazafi volt, egy népéért tenni akaró jogász.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
66%
Pozitív
33%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu