szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Hermann Hesse: Gyermeklélek. Klein és Wagner. Klingsor utolsó nyara



A svájci német író három kisregényének közös pszichológiai motívuma a szorongás. A modern embert félelmei gyermekkorától egészen haláláig elkísérik. 

Hermann Hesse: Gyermeklélek. Klein és Wagner. Klingsor utolsó nyara
A Gyermeklélek főhőse egy kisfiú. Polgári családban, polgári erkölcsök szerint nevelkedik, néha összevész barátaival,játszik, sportol,néha álmodozik,látszatra olyan,mint akármelyik hasonló korú gyermek. Csakhogy neki van egy úgynevezett alapszorongása: ez pedig az apja. Mi baj az apjával? Pont az a baj,hogy semmi. Túl tökéletes, túlságosan is példáképpé vált a fiú számára,mégpedig látszatra utolérhetetlen példaképpé. Amikor a srác ellop egy kis fügét az apja asztalfiókjából,kimondhatatlan lelkismeret-furdalása támad, nem meri elmondani apjának a történteket, bár meg van arról győződve, hogy apja mindent tud, és csak a beismerésre vár. Végül kiderül a csínytevés, a fiút bezárják a padlásszobába. De még ez sem maradéktalan büntetés: talál egy nem kifejezetten gyerekeknek szóló könyvet.

A Klein és Wagner című kisregény főhőse egy tisztviselő,Klein úr. Tipikus kispolgár,életét a józanság és a belénevelt erkölcsiség uralja. Ám egy napon váratlanul szakít mindennel, amiben addig élt. Sikkaszt a bankból, okiratot hamisít, ám ahhoz nem elég dörzsölt, hogy tettét fedezze. Így azután menekülnie kell. A vonaton új személyazonosságot vesz fel, s rádöbben: soha többé nem lehet már a régi, soha nem térhet vissza családjához, nem láthatja gyermekeit. Útközben eszébe jut egy régi história: még tisztviselőként dolgozott, mikor egy újsághírt olvastak kollégáival. Egy Wagner nevű bajor tanárember megmagyarázhatatlan okokból megölte családját. Mindenki fel volt háborodva. Klein kénytelen beismerni,hogy most ő sem különb, mint a gyilkos tanár: ő maga is csak egy menekülő bűnöző. Ám Wagner, a zeneszerző alakja is megfordul fejében. Klein egyszerre lesz Wagner, a gyilkos, és Wagner, a korlátokat áttörő zseni. Délre utazik,itt beleveti magát a szórakozásba, megismerkedik egy táncosnővel, egyéjszakás kapcsolatba keveredik egy fogadósnéval, szóval, falni kezdi az életet. Ám az igazi önmegvalósítást nem a teljes élet, hanem a Halál jelenti...

Klingsor híres festő, fiatal korában formabontó zseniként indult, mára már klasszicizálódott művésszé vált, de nem lett konformista. Egy nyáron Klingsor érezni kezde,hogy halálán van. Elhatározza: ez a nyár az élet teljességének jegyében fog telni. Találkozik barátaival, Luigival,a vándor festővel,aki még mindig afféle lázadó zseni,aztán régebbi ismerősökkel elutazik,bejárják a környező hegyeket, közben kenyeret esznek és bort isznak. Klingsor fest is, fokozatosan érlelődnek meg benne önéletrajzi képének apró motívumai. A művész önéletrajza végül megszületik, ám különös dolog történik a képpel.

Hesse szépíró és festő is volt, közel ötszáz elbeszélést írt, és kb. háromezer akvarellt festett. Ha életének görbéjét kellene megrajzolnunk, igencsak magas hullámhegyeket illetve-völgyeket találhatnánk a rajzon. Hesse szövege nagyon szép, filozofikus költői próza. Olyan ember alkotása, aki maga is nagyon sokat tudott az élet örömeiről, bánatairól. Meg a szorongásról is.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
hass47
2008-09-04 17:04
Nekem a Gyermeklélek tündökölt leginkább. A belénknevelt bűntudat ellen tiltakozik, a Lélek szabadsága nevében.
proix
2008-08-25 11:39
A Klein és Wagner igaz remekmű, olyan, mint a Jeckill és Hyde. Egy ember--két lélek.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu