szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Günter Grass: A Hal



A huszadik századi európai próza egyik legnagyobb remeke. Mintegy összegzi mindazt, amit a korábbi prózairodalom az utókorra hátrahagyott. Maga a szöveg is mítosz. Egy kultúra alapjainak számbavétele.

Günter Grass: A Hal
A Hal örökéletű. Úszik a vízzel, mert a Víz is örök, mert az Ég is örök. A Hal rátalált az emberre. Történelmet akart adni neki, kihúzni ezt a különös, intelligens élőlényt a történelemnélküliség állapotából. Ki járt jól, ki járt rosszul- a tanulságok levonását Grass az Olvasóra bízza. Így van ez jól, így van rendjén.

Kétféle Idő létezik. Az egyik lassan csordogál, mint egy önmagával elégedett, ereje teljében lévő folyó, melynek még/már nincs feladata. A másikféle Idő folyton elénk áll, önvizsgálatra késztet, döntéseket szorít ki az Emberekből. Ezen döntések összessége maga a Történelem. Melyik Idő ér többet, melyik számít jobban? Mindkettő, de valójában egyik se.

Mert valójában csak az Ember számít, aki mindig,minden időben furcsa feladatokat teljesít, olyanokat, hogy a fia már nem is érti, miért kellett olyan feladatokat teljesíteni. Ki adta a parancsot? Grass magával húzza az Olvasót, együtt repülnek át téren és időn, őskoron és hajógyári sztrájkon, gótikus vezeklésen és racionális pusztító- józanságon.

Vannak a szavak. Mondatok lesznek. Nagy- hosszú mondatok vagy kicsiny-rövid mondatok. Vagy brechti stílusú songok, amelyeket eszébe ne jusson senkinek énekelni. A szöveg is olyan, mint a mítosz. Időtlen, időket összefoglaló. Ezeket a mítoszokat Grass teremtette meg. Felülemelkedett mindenki álmán. Átlépett minden határt, s ezzel gyönyörűséget szerzett.

Ehhez a regényhez bizony fel kell nőni. Lelkileg, mentálisan, mindenki mondja, ahogy jobban szereti. A Hal keményebb regény, mint az összes amerikai beat-irodalom együttvéve. Keményebb, mert örökéletű. Mint a Hal, aki senkinek nem tartozik magyarázattal.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Estragon
2012-04-18 14:31
Nagy élmény volt, noha régen olvastam. A magánélet - egy várandós nő hétköznapjai - és a kultúrtörténet összefonódása ragadott magával. Lenyűgöző tabló! A Bádogdob más. Ez jobban rímel a mi korunkra.
halacska
2008-07-27 10:50
Nekem az a rész tetszik legjobban,ahogy a tárgyaláson mindenféle bürokratikus formaságokat fontosabbnak tartanak a lényegnél. Jellemző a mai világra...
lappango
2008-07-24 19:25
Grass szerintem legjobb regénye, magasan felülmúlja a Bádogdobot. A Hal egyszerűen a posztmodern kor "programregénye". Sokműfajú, soktémájú, hihetetlenül jó! Grass a kor legnagyobb prózaírója!!!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
83%
Pozitív
16%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu