szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Grendel Lajos: Éleslövészet



Széttöredezett világunkban, a poszt-posztmodern korban, csak széttöredezett történetek születhetnek. A Nagy Egészet már megalkották mások, az ab ovo létező struktúrákban rejlő lehetőségeket az ókori-középkori-újkori művészek már messze kihasználták. Egy modern írónak nincs más választása, mint a hagyomány újraértelmezése. Más korok íróinak sem volt más választásuk-legfeljebb kevésbé feltűnően éreztették ezt az Olvasóval.

Grendel Lajos: Éleslövészet

Grendel Lajos könyve, az Éleslövészet, egyértelműen az összefoglalóan "posztmodern stílus"-nak nevezett alkotói eljárás jegyében fogant. Mégsem sorolhatjuk ezt a regényt a forradalmian új és újat akaró irodalmi alkotások közé. Grendel műve pont azért kiemelkedő színvonalú, mert- elképesztően természetes. Meegvalósult a művészet klasszikus eszménye: az Alkotó igazi párbeszédet folytat az Olvasóval. Közben pediglen "leszámol". Azaz: elszámol.

Az első fejezet ( azaz: Első leszámolás- már a cím is sokatmondó) magáról a történelemről szól. Arról, hogy a hétköznapi ember hogyan boldogul a koraújkor ( azaz: a MA-vonható efféle párhuzam?) vallási elvakutlsága közepette. Itt véres leszámolások zajlanak, templomot rombolnak( vallásháború- a szlovákiai magyarság harca a túlélésért: vonható ilyen párhuzam?)ártatlan lányokat ölnek-gyaláznak, a Tömeg, mint az események szereplője is, megjelenik, a maga aljasságával, vonakodásával, felemás és folyton változó, konrollálhatatlan reakcióival. Hogy ezt a történelmet az Olvasó melyik korra vonatkoztatja, szimbolikusan értelmezi-e, vagy pedig önmagában is elegendő művészi élménynek tartja, azt Grendel rábízza az Olvasóra. Bölcs döntés, nem az egyetlen ebben a könyvben.

A következő "leszámolás" a Ma emberének nyomorúságáról, nyomorúságairól szól. Anyagi- egzisztenciális bizonytalanyság, közösségek látszat-létezése, intrikák mindenütt, a Művész, mint szubjektum, teljes társadalmi lebegése, magány mindenütt. Mindezt epizódszerűen ábrázolja Grendel, nincs összefüggő történet. Ez a bemutatás alkalmas arra is, hogy humoros-ironikus oldalát mutassa meg az ábrázolt Mának. Az Olvasó igen jól szórakozik a lakásában állítólag szellemeket látó öreg hölgy tréfáján, a régészeti ásatás miatt a poros kisvárosba érkező tudósok( értelmiség és nem-értelmiség egyre távolodik korunkban) és a meglepett helyi lakosság furcsa, gyanakvással teli mondatain.

Megkerülhetetlen, hogy szóljunk a szlovák- magyar viszony ábrázolásáról. Grendel nem történelmi traumaként vagy kényszerűségként, inkább sors-szerűségként mutatja be ezt az együttélést. A lakosság, a nyelvek, a szokások, a nevek, mind- mind keverednek, és teremtenek valami furcsán magasabbrendűt, érdekeset. Méghozzá nagyon érdekeset.

Grendel Lajos könyve az 1990-es évek egyik legjobb magyar prózai alkotása. Bölcsesség sugárzik lapjaiból. Bölcsesség, ebben az egyre ostobábbá váló korban.

(Kalligram Könyvkiadó, Pozsony, 1998.)


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2009-01-29 13:35
Grendeltől ez a kedvencem.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
33%
Pozitív
66%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu