szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Georges Simenon: A furnes-i polgármester



Simenon regényei két csoportra oszthatók: vannak a Maigret- történetek és vannak a hagyományos értelemben vett, "szépirodalmi jellegű" alkotások. 

Georges Simenon: A furnes-i polgármester
A furnes-i polgármester főhőse, Joris Terlinck,kegyetlen,hideg szívű ember- legalábbis kifelé annak látszik. Dúsgazdag, övé a helyi dohánygyár, azonkívül ő a kisváros polgármesetere. A polgárok félnek tőle, szemtől szembe " gazdá"-nak szólítják, de a háta mögött csupa furcsaságot pletykálnak róla. Terlinck otthon ugyanolyan rideg és látszólag érzelemmmentes, mint munkájában. Felesége, Theresa, sokat szenved emiatt, mondhatni úgyis, hogy hisztériás.

Csak egy ember lágyítja meg Terlinck szívét,ez pedig fogyatékos lánya, Emilia. Hogy ki ne tudódjon a tény, hogy neki szellemileg visszamaradott gyermeke van, Emiliát bezárta a ház egyik félreeső szobájába. Ott tartja őt, mint egy rabot, ám szeretettel bánik vele. Mindennap vesz neki a hentesnél valami finomat, összetakarítja utána a mocskot, szóval, vele úgy viselkedik, mint egy igazi, szerető apa. Csak a nyilvánosság meg ne tudja...

Egy nap beállít Terlinckékhez egy dohánygyári alkalmazott, Jef Claes. Kétségbeesett lelkiállapotban van,mert teherbe ejtett egy lányt, és nincs pénze bábára, aki vérehajtaná az abortuszt. Terlinck megtudja, hogy az illető lány nem más, mint politikai riválisának gyermeke. Nem ad pénzt Jefnek,  úgy gondolja,  megpróbálja hatalmának megerősítésére felhasználni az információt. Ám Jef keresztülhúzza a számítását. Elmegy a lányhoz, pisztolyával belelő, majd magával is végez. Az eset teljesen megváltoztatja Terlinck életét és személyiségét....

Igazi lélektani regény Simenon műve. Olyan mélységben ábrázolja szereplői érzelmi valóságát, ahogy csak a legnagyobb írók képesek erre. Ugyanakkor végig izgalmas,fordulatos marad a regény. Valódi remekmű.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
halacska
2008-07-04 08:45
Simenon alapvetően kiváló író, a Furnes-i....egyik remekműve. A Férfiról szól- szerintem- aki rádöbben,hogy elment mellette az Élet. Érdemes volna a művet férfi-nő kapcsolat szemszögéből elemezni. Theresa, az maga a Lélek, Joris,az maga az Ész. A Racionalitás.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu