szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Gabriel García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete



A regény főhőse, egy kilencvenedik évében járó kolumbiai újságíró, sajátos ajándékot talál ki magának a kilencvenedik születésnapra: szeretkezni fog egy szűz kamaszlánnyal. 

Gabriel García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete
Szól régi ismerősének, a viharvert kuplerájtulajnak, Rosa Cabarcasnak. A madám megígéri: szerez egy kislányt aznap estére. Be is tartja szavát. Mikor a főhős belép a szobába,egy kábultan alvó, tizennégy év körüli, törékeny, szegény lány fekszik az ágyon. A szánakozás legyőzi a nemi vágyat: aznap este nem történik semmi. Mint ahogy másnap este sem.

 Az újságíró fülig beleszeret a lányba. Kissé romantikusan, Delgadinának nevezi el. Elhatároza: mindent megad neki, amolyan pót- nagypapája lesz a gyermeknek. Valami furcsa lelkiismeret ébred fel benne, valami szerelemféle- először életében. Furdalja a lelkiismeret is, hiszen egész életét erkölcstelenül élte le, még naplójának is ezt a címet adta: Bánatos kurváim emlékezete. " ...a kurvák sose hagytak időt rá, hogy nős ember legyek."- vallja meg szomorúan önmagának.

A különös történet végül jól végződik. Bár a szerelem nem teljesedik be, a főhős végrendelkezik a kislány javára. A végkicsengés optimista- de az avilág,melyben a hősök kényszerpályájukat mozogják, cseppet sem ad okot optmizmusra. Valami csúnyán megváltozott ebben a világban. A szegénynegyed hajdani őszinte vidámságát felváltotta a pénzcsinálás. Az igazi kultúra, az igazi művészet egyre kevesebb szerepet kap az emberek életében. Mintha- csakúgy,mint akilencvenéves főhős- az egész világ már csak meghalni akarna.

Garcia Márquez igazi nagy művet alkotott. Olyan kisregényt (vagy inkább elbeszélést), melyben a történet szórakoztató, ugyanakkor tanulságos,elgondolkodtató,és mélyen, nagyon mélyen elszomorító. Az öregségről írt legszebb művek egyike ez.
( Magvető, 2005., ford: Székács Vera)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Memoir
2009-02-18 23:06
Kösszi, Tallo! A többit is olvastad?
Tallo
2009-02-09 11:23
Jó az elemzésed, Memoir!
Memoir
2009-01-01 19:58
Szerintem Márquez többi könyve -legalábbis amit én olvastam- sokkal jobb volt ennél, de ez se rossz. Írtam róla egy elemzést, ha érdekel, itt olvasható: http://memoir.blog.hu
kekesy
2008-07-07 11:31
Nagyon tetszik GGM természetessége. Nem elmékedik a szerelem helyes vagy helytelen mivoltán, a döntést az Olvasóra bízza.
lappango
2008-06-30 09:51
Eszméletlen jó történet. Ledőltem a röhögéstől. Ugyanakkor van benne valami megható.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
83%
Pozitív
16%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu