szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Francois Bréda: Az elszállt szitakötő



Kinek ajánljuk ezt a könyvet? Azoknak,akik nagyoT, de nagyOT, de NAGYON NAGYOT szeretnének röhögni. Szóval: humorpártiaknak. De vigyázat: bölcsesség rejlik ám e humorban, de nagy bölcsesség!

Francois Bréda: Az elszállt szitakötő
Persze, okulni is lehet ám e könyvből. A női lét mindenféle, sötét és szomorú, árnyékos és erkélyes- napfényes oldalát megismerhetjük. A Nő bizonyos Ibike alakjában ölt testet, sokszor áldozatokra kényszeríti a férfit, sokszor meg látszólag lehetetlen helyzetekbe sodorja.

Nem tudom, ki hogyan reagálna arra, ha ....közben egy dobermann kutyuska rámászna, vagy ha a nője közölné, hogy semmit nem ért a tévében látott amerikai akciófilmekből. A narrátor persze alkalmazkodik, végig szellemi fölényben van az imádott hölggyel szemben, ám minden fejezet végén kiderül, hogy mindig a Nőnek van ám igaza. Az  elszállt  szitakötő tehát  epizódokból felépülő kisregény, az elbeszélő látszólag változatlan világlátása az összekötő kapocs.

Modern, de átlagolvasó számára is befogadható szövegalkotási metódusok: hosszú alcímek a fejezetek alatt, itt a narrátor voltaképpen levonja a fejezet tanulságát, legalábbis azt, amit ő annak vél. Ám itt a trükk: ez a tanulság ritkán egyezik az Olvasó véleményével. Szűntelenül vitatkozunk tehát a Szerzővel, miközben élvezzük minden mondatát, gondolatát, aforizmáit.

Férfi-nő kapcsolatról régen született már érdekesebb könyv. S ha valaki szerint a mű túl maszkulin, antifeminista, az olvassa el még egyszer a könyvet, vagy ha nem akarja, ne olvassa el, mert lehet, hogy minek?

Bréda európai nívójú, európai látásmódú alakja nemcsak a román, de az egész európai irodalomnak. Lokális és globális, ott van a sorok között Románia, Déva és Kolozsvár, és ott rejlik Franciaország, és Európa.  Míves szépirodalom, okos gondolatok, ugyanakkor bestseller. Bocsánat, tovább nem tudom fokozni...
(AB-Art Kiadó, Pozsony, 2006.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
halacska
2008-07-27 10:54
A dobermannos rész tényleg jó. Meg a záró fejezet, mikor is kiderül, miért is ez a furcsa cím...
bredafrancois
2008-07-24 21:53
A kép nem Brédát,hanem Valentin Trifescut,Bréda egyik munkatársát ábrázolja.Kép Brédáról : www.bredafrancois.com Köszönöm a szakértői ismertetést,ám ki a recenzió szerzője ? A regisztráció nálatok különben eléggé körülményes,további sikereket,Bréda
eszeske
2008-07-17 16:55
Ha egy szöveg poénokon alapul,akkor olvasóként elvárom, hogy azokon a poénokon röhögni is lehessen. Ezeken a poénokon nem tudok, túl cikornyás, máshol meg túl esterházys. Nekem ez a könyv nem jött be, bár, lehet, a humorérzékemmel van a hiba.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
40%
Pozitív
20%
Semleges
40%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu