szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Fábián Zoltán: A vízipálma



Az extravagáns, akár modern képzőművészeti kiállításokon is bemutatható, montázsos-kollázsos könyvborító igen komoly tartalmat takar. Nem hibátlan könyv, olyan nincs is, de kár lenne a feledés homályba veszni hagyni, na, ez egy kissé magyartalan. Sebaj.

Fábián Zoltán: A vízipálma
A mű tartalmaz egy(1) kisregényt és sok (sok) novellát. Utóbbit érdemes elfelejteni,különösen A rádiós lány című opusról mondhatjuk, hogy nem tartozik irodalmunk élvonalába. A záródarab, A vízipálma, egy házasság belső intim érzelmi világába kalauzolja el a jobb sorsra érdemes Olvasót. Szóval,a novellák feledhetők. El lehet őket gyorsan felejteni, ezt akarom mondani.

De a bevezető kisregény, Faggatás nélkül címezetű, az maga az ungarische történelem, háború után, Rákosi alatt és közben. A mű egy Varjú Elek nevezetű anélkül-hogy-befolyásolni-akarnám...karrierista sz..háziról szól, aki tiszta szívvel (?) nekiindul a kommunizmust dicsőíteni, aztán rájön, hogy Rákosi elv.- pajt. sem az a földreszállt tarfejű angyal, ezért aztán inni kezdik. Szóval: a tehetséges újságíró Varjú elvtárs ( kis pesszimista) kedves apósát kuláklistára- ahogy a paraszt mondja: culáp lett, ó istenem, hát nem szép nyelvi tájszólási leleménye a dolgozó parasztságnak-  helyezik a felsőbb rendelkezések. Varjú elvtárs közbenjár az érdekében, körülbelül akkora határozottsággal,mint ahogy Détári Lajos játszott a mexikói Vb-n, szóval,közbenjár, nem sikerrel, sőt! még az ő, Varjú elvtárs karrierje is veszélybe kerül,mikor nem fogadják el a cikkét. Katastrophe, bitte, katastrophe!

Ám a Pártnak elvárásai vannak Varjú et.-al szemben, illetve érdekében. El kell válnia a culáplány feleségtől, mily szerencse, hogy közbejön egy szerelem, meg az önvád,no meg az elmaradhatatlan pia. Ám Varjú et. nemcsak egy a sok komcsi alkoholfüggő közül: neki lelke van... Olyan szimpatikus ez a belső vívódás így utólag,no persze, mondják  az öregek, nekünk könnyű megítélni. Mi nem éltünk akkor!

Fábián  Zoltán kisregénye engem szórakoztatott. Némi kárörömöt persze, persze, hogy éreztem, dehát az a legszebb öröm. Vagy nem?

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
altob
2008-07-02 11:46
A galéria jó.
marko
2008-07-01 09:46
A kisregény tanulságos. Ez a legtöbb, ami róla elmondható...
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
25%
Pozitív
50%
Semleges
25%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu