szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Esterházy Péter: Semmi művészet



Ennek a regénynek nincs lineárisan vezetett " története", cselekménye. Itt történeteK íródnak, egymásba fonódó és egymást elkerülő, olykor nagy ívű, olykor morzsányi epizódok. 

Esterházy Péter: Semmi művészet
A Szerző (vagy a Szöveg?) célja az, hogy megismertesse az Olvasót két emberrel: Anyával és Fiával, mindeközben pedig megrajzolja azt a milliőt, melyben ez a két, világban vergődő ember élni kényszerült. Célokat és meneküléseket látunk itt, no meg sok humort, kissé régiesen: társadalmi szatírát, hírességeket és névteleneket. Sírást és nevetést.

Milyen is ez az Édesanya? Esterházy egy különcségekbe menekülő nőt rajzol meg nekünk, egy Anyát, aki imádja a futballt, nem fogja vissza magát szurkoláskor, s akinek minden vágya, hogy legyen egy focista fia. Egy olyan Anyát, kinek férjét ávósok verték meg,  egyszerűen csak  azért ,mert Esterházy  a vezetékneve, aki épphogy csak megúszta a kitelepítést, szóval: nem tartozott a kommunista rendszer nyertesei közé. A Gyermeket persze kevésbé zavarta a kor, inkább futballozott, menekült ő is a maga világába, csakúgy, mint a Mama.

A mű történelemábrázolására valamiféle furcsa megbocsátás a jellemző. Esterházy igyekszik megérteni a megérthetetlent, igyekszik felfogni,miért is ütött a rendőr,  a  verőlegény,  de  nem fér kétség  ahhoz: a Szerző nem felmenteni akar, csak megérteni.

A műben nagyon-nagyon fontos szerepet játszik a foci. Úgy is, mint a gyermek játéka, úgy is, mint a kor ünnepelt hőseivel való kapcsolattartás eszköze.A kölyökcsapat szinte teljesen befedi a Gyermek életét, ám hamar kiderül, hogy Péterből nem lesz igazi focista. Az Anya megismerkedik az Aranycsapat néhány tagjával. Puskás Ferenc intézi el, hogy ne telepítsék ki a családot, Puskás az, aki úgy beszél Farkas Mihállyal, a Rákosi- korszak rettegett hadügyminiszterével,mintha haverok volnának. Esterházy elítéli az 1954-es svájci labdarúgó VB-n szerzett ezüstérem fölötti nemzeti romantikus síránkozást.

Az Esterházy- féle "modern szövegek" is jelen vannak a műben,szinte észrevétlenül lopóznak be a kis történetekbe, szóval, aki a posztmodernt akarja olvasni, az sem fog csalódni, akinek ízléséhez pedig a hagyományosabb regényszerkesztés áll közel,az is izgalmas olvasmányt vesz kezébe.
( Magvető, 2008.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
rekareat
2008-09-12 08:07
Az Esterházy iránti kötelező tisztelet sem akadályoz abban, hogy negatívnak minősítsem a könyvet. Önmagához képest gyenge.
plovili
2008-08-14 16:43
Azért egyvalamiért nagyon irigylem Esterházyt: a mama szerette a labdarúgást. Ez ritka.
hauser
2008-08-12 11:43
Ez a könyv Esterházy egyik hattyúdala lesz. Szerintem elég sok mindent át kellene gondolnia EP-nek. Az a posztomdernnek nevezett "stílus", amit Ő a hetvenes években meghonosított (pl.aTermelési regénnyel), mára már elavultnak számít. Az olvasóközönség visszatért a (ha nem is egyenesvonalú), de "hagyományosabb" történetmondáshoz. Másfajta intellektuális játékokra vágyik,mint amit EP nyújt.
Beata
2008-08-06 16:04
Hol van már Esterházy fénykora???Valahol a 1980-as években volt. Ez már csak utójáték.
1szercsak
2008-08-04 14:01
Esterházy esetében szerintem ez egy visszaesés. Elég magasra rakta saját magának a mércét, nehezen tudja átugorni.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
33%
Pozitív
50%
Semleges
17%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu