szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Dashiell Hammett: A máltai sólyom



Sam Spade és Miles Archer közösen működtetnek egy magánnyomozó-irodát. Egy szép napon besétál hozzájuk egy gyönyörű fiatal nő, aki Miss Wonderlyként mutatkozik be. Elmondja, hogy húga, Corine, megszökött egy Thursby nevű rossz hírű pasassal. Azt kéri a nyomozóktól, valahogy vessenek véget ennek a kapcsolatnak.


Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Spade kezdettől fogva gyanakodva fogadja a sztorit, de mégis belevágnak a nyomozásba. Archer követi a rossz hírű fiatalembert. Ám tragikus eset történik: Archert valaki lelövi. A rendőrség Spadet sem zárja ki a gyanúsítottak sorából. Különösen egy fiatal rendőrhadnagy számára ellenszenves a magándetektív fölényes viselkedése.

A helyzet gyorsan válságosra fordul: Thursby-t is holtan találják egy kapualjban. Spade ekkorra már igen erősen gyanakszik a lányra, akiről kiderül, hamis néven mutatkozott be. Mindig újabb és újabb sztorival áll elő. Végül az látszik valószínűbbnek, hogy Thursby-t egy hamiskártyás követi, akit a srác előző munkaadója, aki szintén hamiskártyás volt, átvágta. Szóval, bonyolódik a történet.

Igazi fordulatot azonban csak akkor vesz, mikor Spade irodájába beállít egy kellemetlen modorú keleti alak, Mr. Cairo, aki valamiféle műkincset, méghozzá egy aranyból készült madarat keres, eléggé erőszakos módszerekkel. Miután az irodában nem találja,ötezer dollárért felbéreli Spade-t,hogy keresse meg neki a máltai sólymot...

Dashiell Hammett az amerikai, úgynevezett kemény típusú krimi egyik atyja ( Chandler a másik). A történet izgalmas, fordulatos, a nyelvezet ma, az akciófilmek korában már kissé elavult, ám ez egyáltalán nem zavaró, sőt!
A regényből film is készült ( képünkön). Mind a bűnügyi regényt, mind a filmet nagy örömmel ajánlom mindenkinek. Kellemes izgalmas, ízlésesen szórakoztató!



Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
edit147
2008-11-08 10:36
Jó krimi, szerintem 9 pont. Mellesleg: mi az, hogy semleges? Hogy lehet egy könyv vagy egy dal semleges? Vagy jó, vagy nem.
rekareat
2008-09-02 16:59
A cingár feltaláló tényleg jobb. A máltai sólyom nem Hammett legjobb műve.
aknai
2008-08-29 10:21
Azért Agatha Christie vagy Chandler jobb. Nálam ez egy másodvonal, no több.
hass47
2008-08-28 16:47
Legjobb a vége. Spade úgy manipulálja a többieket, hogy ő kerüljön ki győztesen.
proix
2008-08-28 09:50
Hammett sokkal jobb, mint Chandler. Ha Agatha Krimikirálynő, akkor Hammett a Krimikirály. A cingár feltaláló is szuper könyv.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
55%
Pozitív
33%
Semleges
12%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu