szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Becsei József: Népességföldrajz



Felsőoktatásban használható tankönyv és tudományos munka egyszerre. Hasznos és érdekes ismereteket közvetít mindazoknak, akiket érdekel a földrajz, a történelem, a szociológia, a biológia- és egyáltalán: emberi világunk állapota.

Becsei József: Népességföldrajz

A könyv látszólag egészen messziről indul: a földrajz fogalmától magyar és nemzetközi tudománytörténetétől, a földrajz különböző ágazataitól. Eljutunk a földrajzi burok fogalmáig. Becsei külön fejezetet szán a társadalmi földrajz fejlődésének, az ókori Egyiptomtól egészen a 20. századig. Megismerkedünk olyan gondolkodók, tudósok földrajzi irányultságú munkáival, mint Hérodotosz, Ptolemaiosz, Karl Ritter, Malthus, valamint a magyar úttörőkkel is. Felmerülhet persze a kérdés, érdemes-e egy szakmunkának ennyire a kályhától kezdeni. Az olvasás során egyértelmű igennel válaszolhatunk. A földrajt különböző ágazatai ugyanis szervesen összefüggnek egymással, az az Olvasó pedig, aki nem földrajzot tanult az egyetemen, rengeteg hasznos ismerethez juthat e bevezető fejezetekből.

A sozorosabb értelemben vett népességföldrajzba a harmadik fejezetben vágunk bele. A különböző deíiníciók nem unalmasak, sőt: különböző társadalomszemléleteket takarnak, ezért is érdemes magunkat átrágni rajtuk. Érdekes például kicsit alaposabban eltűnődni földrajzi determinizmus-földrajzi indeterminizmus kérdésén. Aztán a történelem kedvelőinek ott a hatodik fejezet: az emberiség eredete, elterjedése. A genetika nem sajátíthatja ki kizárólagosan e kérdés tanulmányozását. Amikor egyszer rájövünk, hogy a genetika nem mindenható, újra elkezdjük az emberi őstörténetet a maga teljességében szemlélni. Becsei nem esik bele a "csőlátás csapdájá"-ba.

Vajon mi határozza meg egy adott terület népességét? Az eltartóképesség? S ha igen, mit ( magyarán: miféle táplálékforrást) kell az adott területnek eltartania? Kanada 1990-ben a világ legnagyobb gabonafogyasztója volt, lakosai átlagban 974 kg gabonát fogyasztottak el évente. Japán nem alacsonyabb életszínvonalú ország Kanadánál, mégis, a japánok csak 297 kg gabonát fogyaszottak évente. Meghatározók tehát a hagyományok, a kulturális különbségek. Becsei közli az úgynevezett szegény ország- gazdag- ország táblázatot is. A leggazdagabbaknál ( a "szupergazdagoknál") az egy főre jutó nemzeti jövedelem 15 001 dollár felett van. Ebbe a kategóriába tartozik Kanada, Németország, USA, meglepetésre a Bahama-szigetek, Szlovénia. Magyarország a következő kategóriába, az úgynevezett gazdagok közé soroltatik, mások mellett Argentínával, Lengyelországgal, Ciprussal, Mexikóval egyetemben.

Ez a világ, ez a népesség- mely már életmódjában is globalizálódott, nagyon nagy a migráció a Földön- rengeteg globális környezeti problémával küzd. A természeti erőforrások megújulásába vetett optimista hit túl naiv. Az ibolyántúli sugárzás egyre növekvő mértéke, az eezel összefüggésben álló oxigénellátási problémák, mind nagyobb és nagyobb feladatok elé állítják a világ népességét. Ezért kellene minél több az ehhez hasonló könyvekből. Mert feladatainkat előbb szépen sorjában számba kell venni. Csak utána van mód a megoldásra. Kizárólag szakmai alapon.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
proix
2009-02-11 10:01
Nem látok reményt arra, hogy a világ poitikusai megoldják a népesedési problémákat. Képtelenek, felkészületlenek rá.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
33%
Pozitív
66%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu