szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Balázs Anna: Élni és szeretni



A történet a második világháborútól indul. A Simon gyerekek szülei egy bombatámadás következtében életüket vesztik. Ráadásul az idősebb fiú, János, lopott holmikat rejteget házában, ezért börtönbe zárják. A kisebbik fiú,Illés, teljesen magára marad. A faluban egyszerűen Tolvaj- Simonnak nevezik, kegyelemkenyéren él. Elhatározza: változtat sanyarú sorsán.


Balázs Anna: Élni és szeretni
Hatalmas anyagi nehézségek közepette elvégzi a középiskolát, méghozzá kitüntetéssel érettségizik. Ezután hazatér falujába, de ott még mindig irigyen, lenézően viselkednek vele, féltékenyek sikereire. Ezért Illés elhatározza: elhagyja szűkebb szülőföldjét, máshol próbál meg boldogulni. Míg Illés saját boldogabb életéért harcol, zajlik a nagybetűs Történelem. A kommunista hatalomátvétel után minden községben téeszek alakulnak.

Illés véletlenül jut el egy kis hegyi faluba, Aprófalvára. A település eléggé nyomorult helyzetben van: a fiatalokat felszívta a város, a könnyebb megélhetés, az itt maradt öregek pedig már erőtlenek, nincs energiájuk földet művelni, pusztul a falu, az elhagyott házak lassan romhalmazzá változnak. Illés elhatározza: itt fogja újrakezdeni életét,itt fogja megtalálni boldogságát, felvirágoztatja Aprófalvát.

Eleinte persze rengeteg sok ellenállásba ütközik. Egyedül az öreg Demeter bácsi segít neki: befogadja, élelmezi, házat keres neki. Az aprófalviak egyszerűen nem értik, mit keres itt ez a fiatal,életerős ember. Aztán jönnek az apró sikerek, a lakosok fokozatosan elfogadják Illést, egyre segítőkészebbé válnak.

Balázs Anna művében egy súlyos magyar társadalomtörténeti problémát, a kis községek elnéptelenedése ellen tiltakozik. Igaz, regényének történelemszemlélete ma már kissé elavult ( hogy finoman fogalmazzak), de a probléma valós, a cselekmény pedig lenyűgöző.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Lovasz
2008-09-16 16:41
Ez nemhogy nem tetszik, de szörnyű.
proix
2008-08-27 10:02
Nekem nem annyira tetszett, vannak jobb könyvei.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
50%
Semleges
50%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu