szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Árvay János- Hegedűs B. András: Péter György. Egy reformközgazdász emlékére



1992-ben konferenciát rendeztek Péter Györgyről, a híres statisztikusról, közgazdászról, a huszadik századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb figurájáról.

Árvay János- Hegedűs B. András: Péter György. Egy reformközgazdász emlékére
Péter( eredeti nevén Pikler) György már az 1945 előtti illegális Kommunisták Magyarországi Pártjának is tagja volt. A nyilas hatalomátvétel után deportálták,de megszökött.A második világháború után feltétlen híve lett a sztálinizmusnak, Rákosi kinevezte a KSH élére. Az új seprű jól söpört, kitakarította a régi szakembergárdát, egyszerűen azért, mert ez volt a Párt utasítása.

Aztán jött a fordulat. Péter György már 1952-ben, tehát a Nagy Imre fémjelezte "új szakasz" előtt óvatosan bírálni merészelte a sztálini alapokon nyugvó közgazdaságtudományt, de még inkább a gyakorlatot. Ezzel sok ellenséget szerzett magának, de ekkor még, rejtélyes módon, megúszta. 1956 után aztán Berei Andor és Ripp Géza vezetésével rágalomkampány indult ellene. Azt állították róla: revizionista, s valójában kapitalista. Ez akkoriban főbenjáró bűnnek számított, főleg, ha egy vezető funkcionáriusról mondtak ilyeneket. Péter nem akart mást,mint versenyt az állami vállalatok között. Ez bizonyára sok vállalatvezető ellenérzését kiváltotta.

Péter Györgyöt valószínűleg hosszabb ideje figyelte az állambiztonság. Egyik külföldi útja során bírálta a lengyel és a román kommunisták bújtatott antiszemita kampányát. Ezzel sem szerzett magának újabb híveket. Végzetét aztán éremgyűjtő szenvedélye okozta. Csempészet és vámcsalás miatt indítottak ellene eljárást. 1969-ben a kórházban állítólag öngyilkos lett. Szíven szúrta magát, két nappal azután, hogy Aczél György meglátogatta...

Ennek az érdekes embernek, ennek a "szocialista grand siegnur"-nek változatos életútját elevenítette föl a konferencia, melynek anyagát remek ötlet volt könyvben kiadni.(Képünkön az egyik szerkesztő, illetve a bevezető előadó, Hegedűs B. András) Mit tanulhat Péter György életéből és munkásságából a mai Olvasó? mindenekelőtt függetlenséget. Amennyire lehet, még egy diktatúrában is. Nehéz, de meg kell próbálni. Péter György megtette.

(Cserépfalvi-Twins Kiadó, 1994.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Tallo
2009-02-11 10:26
Én meg azt nem tudom felfogni, hogy egy törtető karrierista fazonról konferenciát rendeznek.
1szercsak
2008-10-16 12:05
Péter György a 20.század tipikus magyar értelmiségije. Nem tudom felfogni, hogy képesek intelligensnek tűnő emberek bedőlni olyan szélsőséges politikai eszméknek, mint a kommunizmus vagy az újfasizmus. De a könyv kitűnő!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
40%
Pozitív
60%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu