szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Arany János: Válogatott kisebb költemények



Arany János sokáig maga volt a magyar költőeszmény. Gyulai Pál és kritikus-társai benne látták a klasszikus kiegyensúlyozottságot, az ékes magyar nyelv legnagyobb őrzőjét. Gy.Horváth László válogatása megmutat egy másfajta Aranyt is. Olyat, melyet a nagyközönség csak kevéssé ismer. 

Arany János: Válogatott kisebb költemények
Olvashatjuk ebben a könyvben az ismert balladákat: az Ágnes asszonyt, A walesi bárdokat, gyönyörködhetünk- borzonghatunk Zách Felícián merényletén, és Erzsébet királyné kegyetlen bosszúján. Micsoda groteszk történet a Híd-avatás, midőn a habokból meglátni magát a szerencsétlen emberiséget.

Ám van, és a magyar nemzet szívében mindörökké élni fog egy másféle Arany János is. A vívódó, az önmaga helyét kereső, a negyvennyolc kudarcát folyton- folyvást elemző. (Évnapra). Vagy ott van Arany János fatális humora. Nemcsak a fülemile énekén veszeksző Péter és Pál bumfordi alakján nevethetünk, hanem elolvashatjuk Dante Isteni színjátékának paródiáját is, vagy mosolyoghatunk A csillag-hulláskor című vers látszatra közönyös szösszenetein, itt érdemes Keresztury lábjegyzetbe helyezett megjegyzését elolvasni.

Akik azt állítják, hogy Aranyt nem hatotta át annyira a lelkesedés, mint Petőfit, annak ott van a Nyalka huszár című vers, vagy a Lóra...!. Egyszóval: megtudhatjuk ebből a válogatásból azt, amit már amúgy is sejtettünk: hogy Arany János sokkalta sokoldalúbb költő, mint eddig hittük, mint ahogy azt az iskolában tanítják.

(Európa Könyvkiadó, Budapest, 2003.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu