szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Adorján András és társai: Black is OK. VI/2.



A sorozat e kötete a szicíliai védelem mellékváltozatait tárgyalja, megfelelő objektivitással és részletességgel. A szicíliai védelemmel minden sakkozó találkozik, legtöbben fel is veszik megnyitási repertoárjukba. Mondhatjuk: ez a megnyitás a modern sakk egyik fő kérdése.

Adorján András és társai: Black is OK. VI/2.
Adorján András egész megnyitáselméleti munkássága arra irányul, hogy bebizonyítsa a színek egyenlőségét, azaz azt, hogy sötét nincs hátrányban a játék kezdetekor. Ebben a kötetben meggyőzően igazolja e tételt. Világosnak, ha eltér a szicíliai Hf3-as főváltozataitól, eléggé főhet a feje. Még a sokak által csodaszernek tartott c3-as szicíliai sem okoz gondot sötétnek, mert a 2.-d5 sikeresen véd, annak ellenére, hogy néhány kézikönyv az ellenkezőjét állítja, s inkább d6-ban látja a megfelelő ellenszert. Ám az, hogy világos lova nincs c3-on, nagyon-nagyon megkönnyíti sötét dolgát.

De a többi mellékváltozat is viszonylag könnyen elvezet sötét előnyéhez. Vegyük példának okáért a Morra-cselt, melytől sokan félnek, hiszen fehér az áldozott gyalog ellenértékeképpen fejlődési előnyhöz jut, valahogy úgy,mint nyílt megnyitások esetén a dán cselben, csak persze, itt kevesebbet áldoz. De ha sötét körültekintően védekezik, az a bizonyos tempó egyszercsak elvész, világos pedig kárhoztathatja magát: jobb lett volna mégis a sárkány vagy a Najdorf....

Igazi unikumok is akadnak a könyvben. A Larsen-megnyitáshoz tartozó kezelés, 2.b3-al, különleges választ igényel. Merthogy Portisch szerint 2.-b6 a jó válasz. Hogy miért? Mert a két átló között óriási a különbség. Fekete b7-en álló futója támadni fogja világos e4 gyalogját, míg fekete b2 futárja, ahogy a könyvben írva van, "csak vagdalkozik.".

Külön örömöt okozott az, hogy rendeződni látszik az évszázadok óta játszott szicíliai csel kérdése. Merthogy a csel rossz. Világos nem kap elég ellenértéket. Igaz, ezt eddig is tudtuk, de Adorján bizonyította eddig legmeggyőzőbben. A 2.d3-al kezdődő királyindiai támadás sem veszélyes, sötét meg tudja húzni az ominózus 2-d5-öt, így kiegyenlít.

A könyv fekete lapjain Adorján András versei olvashatók. Hát, mit mondjak, nem mindegyik sikerült tökéletesre, de legalább értékelheti az ember a Szerző sokoldalúságát. Kiváló könyv a Black is OK, minden sakkozónak, kezdőnek és mesternek érdemes forgatni. Hasznos, okos, nagyon szép sakk-könyv.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
hass47
2008-09-14 17:27
Az egész koncepció olyan szempontból gyanús, hogy mindig sötétet hozza ki nyerőnek. Főleg a c3-as varinál furcsa ez nekem. Évek óta játszom a c3-at, szerintem sikeresen, kb. 65 %-os nyeréssel. Nekem jónak tűnik.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
40%
Pozitív
60%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu