szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

TV: Csak az erőszak sok?



Az igényes kultúra elkötelezettjei nem győzik hangsúlyozni,hogy túl sok az erőszak a kereskedelmi TV-csatornákon. Szerintem ez még a kisebbik baj.

TV: Csak az erőszak sok?
A magyar közönség már a nyolcvanas években is jobban szerette nézni Bud Spencert,mint Jancsó Miklóst. Valahol ez természetes: a könnyebben fogyasztható "áru" könnybben is jut el a fogyasztóig. Ám a rendszerváltás előtt az államilag irányított kultúrpolitika igyekezett ellensúlyozni a szórakoztatóipar esetleges káros hatásait. A hetvenes években pl. hetente egy este sugározhatott krimit a tévé. ( Hetente egy szovjet film pedig kötelező volt...)

A nyolcvanas évek végén, a horror- és pornóvideók félig legális beáramlásával már nem tudott mit kezdeni a végnapjait élő hatalom. A "könnyű" legyőzte a "komolyt", a szórakoztatás felülkerekedett a  magaskultúrán.

Így volt ez a világ minden országában, Amerikától Tajvanig, Finnországtól Mozambikig. Világjelenségről beszélünk tehát, nincs értelme a lightkultúra terjedéséért hazai médiaszakembereinket okolni. Ők csak úsznak az árral, no, meg aztán próbálnak nézettséget növelni,megfelelni a tulajdonos elvárásainak. Az erőszak természetes emberi ösztön, az akciófilmek erre az ösztönre  játszanak rá. Igazából nem is haragszom rájuk, csak nem nézem őket.

Sokkal inkább haragszom arra a hülyeségkultúrára, amit a showműsorok terjesztenek. Milliók előtt lejátszott magánéleti konfliktusok, igénytelen ötletek, bugyuta kérdésekkel megspékelt kvízjátékok. A butaság piedesztálra emelése. A laza agyatlanság példaképpé emelése. Ezt látják a fiatalok, mint kultúrát.

Megoldás? Nincs. Csakis az egyéni belátásra lehet hagyatkozni. Hogy egyszer majd megvilágosodik valami a sötétséggel túlzsúfolt agyakban. Akit érdekel a kultúra, kielégítheti érdeklődését. Szabadon. Már ez is valami.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
lappango
2008-07-26 21:12
Én az erőszakos izéknél sokkal jobban utálom a brazil meg venezuelai szappanoperákat. Szerintem károsan hatnak a fiatalok lelki fejlődésére. főleg a fiatal lányokra.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu