szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Kell-e nekünk retro?



Az egész világon hódít a "régi" sztárok újrafelfedezése, a retro. Miért van az, hogy ekkora tömegek hallgatják a hatvanas- hetvenes évek előadóit, dalait ?

Kell-e nekünk retro?
Az ex- Beatles Paul McCartney nemrég Kijevben adott hatalmas sikerű koncertet. Hamarosan összeáll a hetvenes évek legendás popcsapata, a Bee Gees, de nem maradnak el a rockerek sem: minden eddiginél népszerűbb a Rolling Stones( képünkön az örökifjú Mick Jagger énekes), ezt megirigyelve pedig a Status Quo is újraalakult, és koncertezik.

Túl az egyszerű nosztalgián, rengeteg oka van annak, hogy a közönség visszatekint a régi nagyokra. Ezek közül vettünk számba néhányat.
1. Minden művészet előbb- utóbb kitermeli a maga klasszikusait, egyszerűen azért, hogy alkotónak és közönségnek legyen mihez viszonyítani. Az avantgarde attól lett híres,hogy tagadta a régit, az " elavultat". Tagadta- de ismerte.
2. A nyolcvanas évek szintipopja egyszerűen kifulladt. Néhány éves szárnyalás után a modern sasmadár lezuhant a földre, a közönség kiábrándult ( a többségből), ezért inkább visszatért a klasszikus rockhoz, vagy az új,kísérleti zenékre hegyezte fülét.
3. Az új, kísérleti zenék azonban nem nyújtották azt, amiért a könnyűzene egyáltalán létrejött: a szórakoztatást. Az olyan újdonságok, mint pl. a jazz- rap, vagy az IT- music, valahogy nem jelentettek örömöt, s egy szűk flaszterértelmiségi körön kívül kevés embert érdekeltek.
4. Világszerte meggyengült a zenei oktatás. A fiatalok egyre nehezebben tudnak különbséget tenni igényes és igénytelen között, a showbiznisz pedig, a maga gátlástalansgával, kihasználja ezt. A koncepció ott dől be, hogy a félrevezetett fiatal pár év alatt felnő. S lehet, hogy a régi kedvencet kívánja vissza...

Jómagam, megmondom őszintén, szeretem ezt az úgynevezett retrót. Azért mondom, hogy" úgynevezett",mert szerintem a retro szó nem megfelelő. Én inkább azt mondanám: örökérvényű, generációkon átívelő Zene.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
plovili
2008-07-26 21:25
Húsz év múlva meg a mai sztárokat, Caramelt és Kozma Orsit fogják imádni. A retro: nosztalgia, és semmi több. Tök jó ez a jovagyok.hu, nézem többször.
kekesy
2008-06-26 11:16
Szécsi Pált nem annyira tartom retronak. Ő olyan,mint Máté Péter.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu