szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Jobb csalni, mint becsületesnek lenni?!



Az én történetem, nem is az én történetem. Történt ugyanis, hogy 2008. szeptember 29-én Debrecenből Pestre utaztam a Debrecenből 6.08-kor induló IC-vel. Az út eseménytelenül telt egészen a addig amíg a kalauz nem jött és kérte e jegyeket. Előttem, egy úgy egyetemista forma leányzó utazott a barátnőjével. - Legalábbis én azt hittem. - Jól elbeszélgettek valamiről. Amikor hozzájuk érkezet a jegyek ellenőrzésére hivatott MÁV-Start alkalmazott megkérdezte a leányzót, hogy milyen jogcímen veszi igénybe a 33%-os kedvezményt.

Jobb csalni, mint becsületesnek lenni?!
A válasz az volt, hogy még nem töltötte be 26. életévét, és ha jól tudja, akkor ilyen mértékű kedvezményre jogosult. A kalauz közölte, hogy ez igaz de csak a hét bizonyos napjain van lehetősége ezt a kedvezményt igénybe venni és kérdőre vonta a leányt, hogy a jegypénztáros miért nem közölte vele, hogy a kedvezmény a hétfői napra nem érvényes.  Ekkor a válasz az volt, hogy a jegyet interneten vette és a rendszer ezt nem képes közölni, vagy megkülönböztetni.

Az eljárás az adatok felvételével a jegyár különbözet megfizetésével és a 6000 Ft-os büntetési tétel kiszabásával folytatódott. Ekkor a történt az igazi meglepetés. A fiatal lány csak úgy megkérdezte mi lett volna, ha egyáltalán nem vesz jegyet.  A válasz, hogy akkor kevesebből is megúszta volna. Valami olyat mondtak, hogy akkor csak a jegyárat kellene kifizetnie vagy valami hasonlót. Kérem a Jovagyok.hu szerkesztőségét ha tudják jelentessék meg a cikkemet és ha van az olvasók között vasutas vagy valaki aki tud rá válaszolni, akkor írja meg, hogy ez tényleg így van e.

Azért néhány ötlet:

Ha az internetes rendszer mondjuk nem a kedvezmény mértékére, hanem a jogcímre kérdezne, talán egyszerűbb lenne elkerüli a helyzetet. Pláne akkor, ha mondjuk lassan olcsóbb kocsival megtenni ezt az utat, még akkor is ha egyedül utazik a sofőr. Miért nem lehet a pótdíj mértékében különbséget tenni a szándékos és a véletlen szabálysértés között.   

ZAZ159


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Bekeveletek
2008-10-02 15:23
Nem tudom, ezeket a kalauzokat egyáltalán képzik? Bozalmasak, vonaton is, buszon is, mindenhol.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu