szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Az a 19 százalék



Valaki kiszámolta,hogy a hazánkban megjelenő évi 9000 könyvnek csak 19%-a Író műve, azaz szépirodalom, a többi nem az, azaz szakirodalom. Ez baj? Nem, csak figyelemreméltó...

Az a 19 százalék
Minek köszönhető a Belletristik ily radikális zuhanása? Az Olvasók, nem lettek hülyébbek, az Írók sem bölcsebbek- akkor mi van?
1. Manapság az írói pálya még a korábbiaknál is kockázatosabb. Egyre kevesebb fiatal mer belevágni, főképp azért, mert a család berzenkedik. A tehetséges, humán érdeklődésű fiatalok inkább jogásznak mennek,meg történésznek, meg régésznek,  politológusnak, meg biztügynöknek, egyébnek.
2. Az Olvasóknak elegük lett a nyolcvanas évek kísérletezgető szépirodalmából. Nem vágynak új szövegtani analízisekre, neoavantgardra, posztmodernre, szeretnék, ha egy mondat nem lenne két sornál több, és lenne alanya- állítmánya, szóval,úgy tűnik, Esterházy és Hrabal öröksége nem lesz oly maradandó,mint azt hittük.
3. A globalizáció nem túl szerencsés mellékhatásaként elterjedt az ezoterika,mint írói fegyver. Aki él vele ( Eco, Coelho), az sikeressé válik, függetlenül mindenféle statisztikától. Aki inkább kihagyja az életéből az ilyesmit, az számíthat a koplalásra.
4. A világ megbonyolódott, a történelem ismét az érdeklődés fókuszában. A történelem gyakorlatilag ( azaz: könyvpiacilag) az irodalom riválisa lett.  A mai gyerekeknek indiánkönyvek  helyett inkább képes magyartörténeti  összefoglalót  vesznek szüleik.
5. Általában is kevesebbet olvasunk, de ez nem magyarázat: Kölcseyt sem olvasták saját korában sokan. De az a néhány,az elég volt a Hymnusnak. 

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
lappango
2008-06-25 18:10
A szépirodalom, mivel már nem tud igazán újat mondani, vissza fog szorulni. jön a racionalizmus, jönnek a bájos tények.
marko
2008-06-25 17:47
Az lenne jó, ha minden szerző megengedné, hogy olvashassák a neten. hosszú távon jót tenne az irodalomnak.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu