szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Született gyilkosok



Oliver Stone filmje megkísérli bemutatni nekünk világunk rossz oldalát. A kegyetlen valóságot két tömeggyilkos személyében szabadítja ránk, melynek hatása elég nyomasztóvá sikeredett. Minden azt a hatást próbálja kelteni a filmben, hogy a néző összezavarodjon. Mickey és Mallory története nevezhető minden idők legbrutálisabb, legkegyetlenebb filmjének. A film egyébként elnyerte az 1994-es velencei filmfesztivál nagydíját.

Született gyilkosok
 rendező: Oliver Stone
író: Quentin Tarantino
forgatókönyvíró: David Veloz, Richard Rutowski, Oliver Stone
zeneszerző: Leonard Cohen, Brent Lewis, Trent Reznor
operatőr: Robert Richardson
díszlettervező: Margery Zweizig
jelmeztervező: Richard Hornung
producer: Jane Hamsher, Don Murphy, Clayton Townsend
executive producer: Arnon Milchan, Thom Mount
látványtervező: Victor Kempster
vágó: Brian Berdan, Hank Corwin

szereplő(k):
Juliette Lewis (Mallory Wilson Knox)
Woody Harrelson (Mickey Knox)
Robert Downey Jr. (Wayne Gale)
Tommy Lee Jones (Dwight McClusky)
Rodney Dangerfield (Ed Wilson)
Tom Sizemore (Jack Scagnetti)
Pruitt Taylor Vince (Kavanaugh)

Mind a két szavát külön-külön is idézőjelbe tehetnénk Oliver Stone új filmje címének. Mulatságos arról hallani, hogy ennek a mókás filmnek imitt-amott komolyan vették akár a címét is: Született gyilkosok.
Teljesen fölösleges arról vitázni e film kapcsán (amúgy talán nem), hogy gyilkosnak születik-e valaki, vagy azzá nevelődik társadalmi környezetétől, hogy a génjeiben hordozza-e rosszaságát az ember, vagy tanulja, mint az élet dolgait általában véve. Ez a film stilizált világot hoz mozgásba (a mozgáshoz értve a keltett hangrezgéseket is). Két óra tíz perces stílusgyakorlat, az a lényegi jellemző, hogy nem vonatkozik közvetlenül a való világra, az amerikai társadalomra, az emberi társadalomra, hanem csupán közvetve, a popkultúra formavilágán, eszköztárán keresztül. Az erőszak itt képregényerőszak, szappanopera-erőszak, vagyis a gyermeki fantázia szűrőjén áteresztett, fölnagyított, mesévé eltúlzott, és ami fő: nem eredeti erőszak.
Arthur Penn Bonnie és Clyde-ja, amely pedig a harmincas és negyvenes évek gengszterfilmjeiben kialakított mítoszba ágyazta eleve a múltban játszódó történetét, a nézőtéren ülők tapasztalataitól meg erősítve, közvetlenül vonatkozhatott társadalmi jelenségekre, típusokra, problémákra. A Született gyilkosok csak annyiban korunk Bonnie és Clyde-ja, amennyiben szintén egy szerelmespár bűnözik benne, s a sztori szerint szintén mitikus rajongást képes tetteivel kiváltani az amerikai átlagemberek tömegéből.
Máskülönben ég és föld a különbség Mallory és Mickey története meg Bonnie-é és Clyde-é közt.
Apropó, Oliver Stone megelőző filmjének épp ez volt a címe: Ég és föld. Utánanézhet, aki akar (merthogy nemrégiben került nálunk videoforgalomba): a balul sikerült stilizáció mintapéldája. Vietnam traumáját igyekszik érintgetni amerikai és vietnami oldalról egyaránt ­ ennyi lassítást és "mindhalálig zenét" rég láttunk funkciótlanul, valódi művészi feldolgozás helyett mozifilmben. Majdhogynem nézhetetlen opus. De tanulságos, most visszapillantva rá. Stone ­ okos ember ­ rájött, hogy ha már a valóság helyett a mítoszt akarja mozgóképpé gyúrni, a tényleges társadalmi alapanyag helyett csupán annak stilizált képét kívánja vonatkoztatási alapul adni nézőinek, akkor helyesebben teszi, ha nem közvetlen valóságképet munkál meg, hanem a keze ügyébe adódó félkész anyagot munkálja meg teljes technikai tudása villogtatásával: a képregényektől a tévéshow-kig, a szappanoperáktól a nyomtatott képes hírmagazinokig egész jól bejáratott hadsereg képes szállítani moziművéhez az effélét. S az ő tehetségét jelző kézjegye is jobban mutat a mítosz földolgozásán, semmint a valóság mítosszá változtatásának igencsak kockázatos ­ rajtakapható ­ műveletéből kikerült végterméken.
Így nézve, mulatságos, briliáns popkulturális termék Stone új filmje. Színészei veszik a lapot, pontosan érzik a stílust:
Woody Harrelson mint Mickey és Juliette Lewis mint Mallory kiváltképpen. De a többiek is, köztük első helyütt a tv-személyiséget alakító Robert Downey Jr., akit utoljára egy sikerületlennek elkönyvelt Attenborough-film, a Chaplin címszerepében is kimagaslóan jónak láthattunk.
Csak a trükkökből, a klip módjára vágott jelenetsorokból lesz elege az embernek egy idő után, amikor már nincs új, csak ismétlődik a technikai játszadozás.
Akkor egy kicsiny unalom következik. De minden filmnek vége van egyszer.
Aki teheti, a budapesti Sport moziban nézze meg a film eredeti hangú, feliratos változatát. Éspedig azért, mert a Lajtától keletre itt szerelték föl most elsőül az Amerikában 1992 nyarán bemutatott új mozi-hangtechnikai bámulnivalót: a Dolby Stereo Digitalt. Ez olyan minőségi ugrás a valóhűség irányába, mint a CD- hangzás a lemeztechnikában. Más kérdés, hogy mi a csudát akarhat itt ez a szó: "valóhűség". Akkor volna értelmes, ha a mozidarab, amelyre alkalmazzuk, csakugyan a valóságot akarná minél hívebben visszaadni. Oliver Stone filmje esetében szó sincs erről.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
aknai
2008-08-24 22:26
Nagyon nagy rendező Oliver Stone. Szinte minden filmjét láttam.
proix
2008-08-19 10:38
Kiváló film, nagyon szeretem.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
80%
Pozitív
20%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu