szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Steven Spielberg: München



Az 1972-ben rendezett müncheni olimpián a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet izraeli sportolókat ejtett túszul, és ölt meg. Ezzel kezdetét vette a nemzetközi terrorizmus.

Steven Spielberg: München
Spielberg politikailag igencsak kényes témához nyúlt. Remekül megoldotta. Nem feszegeti általánosságban a közel-keleti problémát, nem csinál agitprop-filmet, hanem azt teszi, amit egy filmrendező egyedül tehet: emberi sorsokon keresztül ábrázol történelmi esemény-sorozatot. A film ott kezdődik, ahol München végződött. A MOSZAD, az izraeli titkosszolgálat vezetői elhatározzák: megbosszulják a sportolók halálát. Létrehoznak egy különítményt, melynek feladata: megbosszulni az olimpián történteket, egyenként megölni azokat a terroristákat, akik részt vettek a merényletben.

Az első kérdés, ami a nézőben felvetődik: jogos-e a bosszú? Spielberg egyértelműen igennel válaszol a kérdésre. A München című filmben a bosszú kvázi a nemzeti önvédelem részeként jelenik meg. A szereplők, a különítmény tagjai, belső parancsra cselekszenek, s bár nem élnek rossz színvalon, szó sem lehet arról, hogy zsoldosoknak tekinthessük őket. Erkölcsileg hivatva érzik magukat arra( méghozzá joggal), hogy véghezvigyék tervüket.

Ez az a korszak, mikor a PFSZ még kizárólag a terror eszközével politizál, gyakran összeszűrve a levet európai terrorista csoportokkal. Arafat még Izrael számára első számú közellenség, az a,erikai titkosszolgálat, a CIA pedig támogatja a MOSZAD-ot, egészen addig, míg amerikai érdekek nem sérülnek. Nyolc városban hajtják végre bosszúhadjáratukat a különítmény tagjai, a nemzetközi terrorizmus tehát nem 2001-ben keletkezett, hanem jóval korábban.

Háború és béke ellentéte igencsak pregnánsan mutatkozik meg a filmben. Európában békére alapozott jóléti társadalom virágzik, míg a közel-keletiek folyton- folyvást háborús feszültségben élnek. Amikor a főszereplő a bárban ücsörög, megfáradva és félve, valami furcsa irigység tükröződik a szemében.

Ezzel rá is térhetünk egy igen fontos filmes szakmai kérdésre: mi ennek a filmnek a műfaja? Történelmi dráma? Semmiképp sem, ahhoz túl militáns, túl sok benne az erőszak. Akciófilm? Szintén nemmel válaszolhatunk, mert  nem a merényleteken van a hangsúly, hanem a történelmen és az embereken. Nem illeszthető semmiféle műfaji skatulyába a film, hacsak nem hozunk létre egy új skatulyát: spielbergi film.

A szereplőket hónapokig válogatták, ám a főszereplőhöz, Avnerhez ( Eric Bana) a rendező ragaszkodott. Nem feltétlenül volt jó ötlet. Azt gondolom, ennek a filmnek egyetlen gyenge pontja van, mégpedig Bana alakítása. Nem hiteles, nem tudom őt elképzelni egy különítmény vezetőjeként. A többi alak viszont telitalálat. történetietlennek tartom Golda Meir ábrázolását: Speilberg őt egy introrvertált, a miniszterelnöki szerepre nem igazán felkészült asszonyként mutatja be. Rosszul.

Kisebb hibái ellenére a München ragyogó film, szervesen illeszkedik a spielbergi életműbe, s bár korhatáros (+16), azt gondolom, középiskolás kortól már bárki nézheti.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Buvolet
2009-02-20 09:47
Az a varázslat, hogy nem egyszrű elbeszélés, hanem valami, annál több! A Schindler mellett a másik edvenc Spielbergem.
edit147
2008-11-07 17:10
Nekem azért tetszik, mert a történelmet egyéni szemszögből nézi. Vannak apróbb botlásai a műnek, de mindennek ellenére: 10 pontból 9.
zaz159
2008-10-22 17:12
A film igen jó. De aki egy kicsit is ismeri a sztorit az tudja, hogy ezt a történetet már egyszer megfilmesítették a 80-as években. Akkor "Gedeon pallosa" néven jelent meg. Érdemes azt is megnézni. Egyébként az utolsó jelenet nagyon eltalált a WTC tornyival.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
66%
Pozitív
33%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu