szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Mundruczó Kornél: Delta



Már Ingmar Bergman sem győzte eléggé hangsúlyozni a csend szerepét a filmekben,és általában véve: a művészetben. Mundruczó Kornél filmje hangokkal és csendekkel teremt katarzist. A képi ábrázolás a lényeges, nem pedig a dialógok.

Mundruczó Kornél: Delta
Maga a cselekmény voltaképpen egyszerű: egy fiatal, ábrándokkal teli kamaszlány,beleszeret hazatérő bátyjába. A fiatalok- óriási belső konfliktusokat követően- úgy döntenek, hogy felvállalják e furcsa.vérfertőző kapcsolatot. Összeköltöznek,házépítésbe fognak a Duna-deltában. Ám a világ nem fogadja el őket,a hétköznapi erkölcs nem tűri a szokatlant,a különlegeset. Így a két fiatal sorsa csakis tragikusan végződhet...

Az első kérdés, ami felmerül: vajon tényleg a fiataloknak volt igazuk,vagy pedig a táradalom döntött jól,mikor kitaszította az " oda nem illőt"? Mundruczó nem foglal állást a kérdésben, a döntést a nézőre bízza. Azt gondolom, a nézők többsége nem a szerelmes testvérek pártjára áll majd. Nem tudom,miért van ez: ahogy kiteljesedik a kapcsolat, úgy lesznek a fiatalok egyre ellenszenvesebbek. Tudatos rendezői manőver ez, vagy pusztán értékítéleten, konvenciókon alapuló felszínes esztétizálás? Nem tudni, valószínűleg az utóbbi.

Filmajánlóban szokatlan mondat következik: ezt a filmet sokan nem fogják szeretni. Nem fogják szeretni azok,akik az amerikai filmkulturálatlanságon,illetve annak európai változatán nevelkedtek. Nem fogják szeretni azok, akik elvárják egy filmtől a pergő dialógokat, a szórakoztatást. A Delta azok filmje lesz,akik a vásznon az Érdekeset, a Mást szeretnék látni. Ez a film semmiféle skatulyába nem illeszkedik. Nem " közönségfilm", ahhoz túl intellektuális. Nem " művészfilm", ahhoz túl széles rétegeket szólít meg. Ki kell tehát mondanunk: vannak a mindenféle filmek, és van a Delta.

Mitől válik unikummá ez az alkotás? Leginkább a főszereplő,Lajkó Félix játékától. Lajkó megvalósította azt,amire százfilmes rutinnal rendelkező dörzsölt profik is nehezen képesek: a vásznon önmagává vált. Teljesen természetesen mozog, mosolyog, még a tekintetéből is a jó értelemben vett kitárulkozás árad.  Nem hisszük el,hogy játékfilmet látunk. Mindez a rendező és a forgatókönyvírók érdeme.

Mint minden jó filmhez, a Deltához is kapcsolódnak Történetek. Szépek és csúfak egyaránt. Bertók Lajos utolsó alakítása...A cannes-i fesztivál kritikusainak díja...Csupa történet. Akárcsak a hétköznapi életünk, melybe olykor bele- beleszólnak furcsa párok és furcsa emberek.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
marko
2008-06-25 17:14
Nem minden díjnyertes film maradandó. Szerintem ez sem lesz az...
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
57%
Pozitív
42%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu