szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Jose Giovanni: Két férfi a városban



A filmnek azt az alcímet is adhatnánk: egy gengszter, három sztár és három generáció. Ha műfajilag kellene meghatározni: neorealista hagyományokban gyökerező igényes krimi.

Jose Giovanni: Két férfi a városban
Ki is a gengszter? Hát a rendező, Jose Giovanni. Fiatal korában a szicíliai maffia tagja volt, talán még embert is ölt. Majd forró lett lába alatt a talaj, ezért hivatást változtatott. Úgy döntött, életét a filmművészetnek szenteli. Nem volt épp rossz döntés. Giovanni egyik leghíresebb műve a Két férfi a váisrosban, másik híres filmje A szicíliai maffia címet viseli,önéletrajzi ihletésű, nem véletlen, hogy a rendező urat többször is meg akarták ölni. De hát profival volt dolguk...

Azért izgalmas ez az alkotás, mert három sztár-generációt láthatunk a vásznon. Az időseket az akkoriban gigantikus sztárnak számító Jean Gabin képviseli. Egy nevelőtisztet játszik, bölcsen szigorút, ez illik is karakteréhez. Feladata, hogy frissen szabadult bűnözőkből jó fiúkat neveljen. Gabin játéka azért zseniális,mert végig látjuk vívódását: vajon jól döntöttem? A megfelelő embert választottam? Vagy csak a szívem kerekedett felül az eszemen?

Ez a megfelelő vagy nem megfelelő ember pedig nem más, mint Gino Strabliggi, azaz Alain Delon. Hölgyek kedvence ekkor,sikoltozások támadtak,mihelyst a vásznon megjelent. Ez a Strabliggi egy kisstílű gengszter, szélhámos, de nevelőtisztje valahogy hatással van rá. Meg akar felelni az Öregnek. Kerüli korábbi barátait, új életet, becsületes életet akar kezdeni. Ám nem kerülheti el végzetét, felszívja őt a Bűn mocsara. Ebben a filmben Delon még igazi színész. Játszik, és nem elégszik meg annyival, hogy "ott legyen". A rendező sem korlátozza őt. Gabin és Delon harmonikusan dolgoznak egymással, nincs disszonancia.

A harmadik generáció képviselője az ekkor még teljesen ismeretlen Gerard Depardieu. Delon egyik maffiózó cimboráját alakítja. Soványabb,mint ma, harmatos jelenség. Vad, és valami furcsa éhség látszik a szemén. Nagy színész akart ő már lenni, azt gondolom. De még messze állt a sikertől, még igazán " kamerakész"-nek sem nevezhető.

Több elemző szerint  van a műnek némi politikai felhangja. Tiltakozás a halálbüntetés ellen. Ez nem jön át erősen, ám kétségkívül így IS értelmezhető a filmvégi tragikus jelenet. Nézője válogatja, hogy együttérez-e az elbukott főhőssel.
A film nemrég jelent meg Magyarországon, DVD-n. Akinek útjába akad, ne menjen el mellette! Nagyon jó film.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
1szercsak
2008-07-24 09:12
Gabin zseni, akkora arca volt az európai filmművészetnek, mint kevesen. Nem tudom:él még?
altob
2008-07-23 17:22
A régebbi filmek közül ez a kedvenc krimim! És igenis: a halálbünti rossz dolog!
marko
2008-07-08 17:58
Hát, nem igazán tudok együttérezni a jó útratért gengszterekkel. Ezt a fazont,akit Delon játszik,máshol már rég kivégezték volna.
kekesy
2008-07-04 17:17
Igazából én ezt egy politikai felhangokkal telített alkotásnak tartom. Nem hiszem, hogy pusztán egy krimi lenne ez. Arendező az ig.szolg. "terrormódszerei" ellen akart tiltakozni. Aktuális, ugye?
halacska
2008-07-03 18:30
Gabin zseniális színész, fiatalabb koromban a kedvencem volt. Csak annak idején kevés filmjét adták magyarul, mostanában szoktam bepótolni. Delont viszont nem ezért a filmért szeretem.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
50%
Pozitív
33%
Semleges
17%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu