szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

John Q- Végszükség



Nick Cassavetes filmje az amerikai egészségügyi rendszer bírálata, egyúttal az amerikai társadalom dícsérete. Mert az ottani emberek egymás iránti szolidaritása nekünk,magyaroknak, kissé meglepő és nagyon-nagyon irigylésreméltó.

John Q- Végszükség
John Q. Archibaldra (Denzel Washington) és családjára nehéz idők járnak. Az apa csak húsz órát dolgozik hetente, mivel a nehézipari cég vezetői kihelyezték a munka egy részét Mexikóba. A feleség kocsiját el is szállítják, mivel nem tudták fizetni a részleteket.

Kisfiuk egy baseball-meccsen ööszeesik. Kórházba szállítják. Itt kiderül,hogy szívátültetést kellene rajta végrehajtani, ám a szülők biztosítása ezt nem fedezi. Az emberek, a környezet, a munkatársak, segítenek, ahogy tudnak, de ez még mindig kevés. A kórház vezetője, Miss Pyne ( Anne Heche), legszívesebben nemet mondana az egészre, túl nagy anyagi kockázatnak érzi. Johnt egyre inkább sürgeti az idő. Egyszer csak elszakad nála a cérna: pisztollyal túszul ejti fia kezelőorvosát, Dr. Turnert, és még jó néhány beteget és kórházi dolgozót. A sajtó hamar ráharap a témára, a foglyok is az ,idő haladtával, túszejtőjük mellé állnak érzelmileg.

Cassavetes filmje egyértelműen negatívan nyilatkozik az USA társadalombiztosítási intézményrendszeréről. Ami számomra nagyon kellemes meglepetés volt a filmben, az Denzel Washington játéka. Sokkal emberarcúbb és természetesebb, mint máskor.Mentes a maníroktól. És ez így nagyon jó,ettől lesz a film hétköznapi, ugyanakkor egyetemes érvényű.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
1szercsak
2008-10-16 12:00
Túl nagy fontosságot nem tulajdonítok ennek a filmnek. Szerintem kissé kommerszre sikeredett.
Lovasz
2008-09-10 15:26
A film egyértelműen társadalombíráló szándékkal készült, tehát voltaképpen egy tézis igazolása, művészi eszközökkel. Semmivel sem jobb, mint a szocreál.
Bekeveletek
2008-09-07 08:25
Béke Veletek! Azért nem annyira rossz az az egészségügy, mint amilyennek a film ábrázolja...
zaz159
2008-08-23 23:15
A filmet sajnos nem láttam, de sokat hallottam róla. Szerintem az amerikai sem egy jó rendszer de legalább fenntartható. Nem hiszem, hogy nekem kellene a jövedelmem 60% adóban befizetni azért, hogy a nyugdíjasok tudjanak beszélgetni és az orvosk egy része meg hazalopja a kórházat. Nem csodálom, hogy a fiatal orvosoki elmennek csak az zavar, hogy az én adómból tanultak. De ez nem egyx politikai oldal ezért nem is folytatom a dolgot. Ígérem a filmet megnézem.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
33%
Pozitív
44%
Semleges
23%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu