szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

A barlang



2005-ben a legjobb mozis popcorn, kommerszhorror egyértelműen a Fűrész 1-2 volt - a horrorértők és -rajongók viszont szinte egyöntetűen a The Descent - A barlang mellé tették le voksukat.

A barlang
The Descent - A barlang (The Descent)

Rendező: Neil Marshall
Forgatókönyvíró: Neil Marshall
Operatőr: Sam McCurdy
Zene: David Julyan
Producer: Christian Colson
Vágó: Jon Harris

Szereplők:
Natalie Jackson Mendoza (Juno)
Shauna MacDonald (Sarah)
Alex Reid (Beth)
Saskia Mulder (Rebecca)
MyAnna Buring (Sam)
Nora-Jane Noone (Holly)
Oliver Milburn (Paul)
Craig Conway

Lehet sznoboknak tartani a nagy horrorosokat, de a véleményük sokat nyom a latban, hiszen ők azok, aki kvázi filéző késsel a kezükben jöttek a világra, ők azok, akik zsigerileg ismerik a horrort, mint műfajt és ők azok, akik átlátnak a legtöbb kommersz horroron és azonnal tudják sorolni, hogy mely elődökből mit is lopott az éppen aktuális divatfilm.Még szerencse, hogy a közönséget hidegen hagyja a hozzáértők pampogása, viszont ha már ők is azt mondják egy mozifilmre, hogy magasan az idei legjobb horror, akkor azt kéretik fontosan kezelni, hiszen ritka, hogy nagyobb filmek közül választanak a geekek és nem a videotékák alsó polcairól.Kvázi egy helyszínen játszódik, a világosító szakemberekkel is próbáltak spórolni a készítők, valamint a hat főszereplő frankó kis kamara jelleget kölcsönöz a kalandnak. A történetről nem érdemes sokat elárulni, de azt hiszem, hogy a magyar címből is lehet ítélni. Igen, egy barlang felfedezéséről szól a film, ahova a barátnő indul el kirándulni, és a dolgok egyszer csak elkezdenek rossz irányba tendálni.

A rendező Neil Marshall a Dog Soldiers című farkasember-horrorral tette le névjegyét pár éve, majd úgy döntött, hogy belevág a The Descentbe, amit sajátmaga is írt meg. A döntés jó volt, mert valóban egy helyre kis filmet sikerült összehoznia. Bár addig én nem merészkednék, hogy ez a film volt a tavalyi év legjobb horrorja, de a kissé sablonos alapsztoriból valóban nagyon stílusos, hangulatos, remek atmoszférával megáldott film kerekedett.

A barlang erőssége a fent említett hangulat, a bezártságból adódó klausztrofób érzés remek ábrázolása, mely az óriási vásznon nagyon erősen átüt, és a filmet aláfestő hangok és zörejek csak erősítik ezt a hatást. Nagy valószínűséggel a nézők jó része fontolóra fogja venni, hogy a jövőben mikor megy legközelebb egy maszek szervezésű barlangtúrára.

Nagy erőssége még a filmnek a fokozatos, és ezúttal végre-valahára fontos, nem csak helykitöltő felvezetés után begyorsuló tempója mellett, hogy olyan irányba is elmerészkedik, amilyet a hasonszőrű filmektől eleddig még nem nagyon láttunk. Neil Marshall nem cicózik, ha kell egy másodperc alatt sokkolja a nézőt és közben lelki füleinkkel szinte halljuk nevetését a kamera mögül, ahogy jót szórakozik a tágra nyílt szempárokon.
Jó film A barlang. Horror, remek hangulattal, sok vérrel, durvulással. Ha az utóbbi idők horrortermését nézzük, akkor bőven kiemelkedik az átlagból, és ha a közönség nem is fogja szeretni annyira, mint mondjuk a Fűrészt valószínűleg a horrorszeretők inkább mosolyogva fognak kilépni a mozi kapuján, mintsem hogy szomorkodva.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
lappango
2009-02-19 13:42
Horrorfilm-klasszikus lett egy olya korban, mikor mindent eláraszt a szemét. Baromi jó film.
weszy
2009-02-08 12:00
Nem nagyon bírnak meghatni a horrorfilmek, de ez után pár napig azért magam mögé néztem amikor éjszaka mentem ki slagolni...
proix
2008-08-17 23:38
Az utolsó mondathoz: én a Fűrészt nem szerettem. Ezt igen.
zaz159
2008-08-11 19:22
Nem vagyok egy félős fickó de egyszer kétszer majdnem össze sz*rtam magam a film alatt. Az utóbbi idők legjobbja a film. Az amerikai változat sokkal gyengébb.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
40%
Pozitív
40%
Semleges
20%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu