szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

The Independence Day



1776.július 4-én kibocsátották a 13 észak- amerikai gyarmat Függetlenségi Nyilatkozatát. Július 4.az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepe,közkeletű nevén: A Függetlenség Napja. Szerte az USA-ban ünnepségekkel emlékeznek a nagy történelmi eseményre.

The Independence Day
A 18.század közepére Észak- Amerika keleti partjain már komoly gazdasági és kulturális erőt képviselő telepes- közösségek alakultak ki. Városok fejlődtek a semmiből, sőt, egyes közösségek már igen messzire jutottak az állammá szerveződés folyamatában.
Mind Anglia,mind Franciaország igényt tartott a területre. 1756-63 között zajlott a hétéves háború, melynek az volt a tétje: Anglia vagy Franciaország lesz a világ legnagyobb gyarmattartó hatalma. ( A hétéves háború tehát, a közkeletű vélekedéssel ellentétben, nemcsak Észak- Amerikáért folyt.). A háborút Anglia nyerte, de óriási ember- és anyagi veszteségek árán. III. György király kamarillája úgy döntött, a gigantikus háború költségeit az amerikai gyarmatokon " hozza be",magyarul: fizessenek a "telepesek.". Ez a döntés- az angolok szempontjából- végzetes hibának bizonyult.

A " telepesek" ugyanis nem voltak hajlandók fizetni. Diszkriminatív gazdasági intézkedések egész sorát hozta az angol kormányzat - bélyegtörvény, magas vámok, letelepedési tilalom az Appalache- hegységtől nyugatra- , ám adminisztratív apparátusuk kevésnek bizonyult a rendeletek végrehajtásához. A lakosság pedig passzív ellenállással válaszolt: csak akkor vásárolt angol árukat, ha helyi megfelelője nem akadt a terméknek. Az Angliával kereskedő hajótulajdonosokat sok helyütt kiközösítették. Voltak persze rétegek, melyeknek érdekük volt az " anyaországgal" való jó viszony fenntartása: ők voltak a loyalisták. Ám az ő lojalitásukra is kevésbé számíthatott György király.
Amerikában pedig kialakult egy mindinkább radikalizálódó értelmiség. Thomas Paine, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, mind azt követelték: arányos képviseletük legyen az angol parlamentben. Akkor adózni is fognak. A követelések irreálisnak hatottak abban a korban. Franklinék készültek a függetlenségre.

1773: A bostoni teadélután. Indiánnak öltözött telepesek angol földről érkező tearakományokat borítottak a tengerbe. Az angol kormányzat megértette: vagy engedmények, vagy háború. Először visszavonták a diszkriminatív intézkedéseket, de ez már kevésnek bizonyult. 1774-ben, az Első Kontinentális Kongresszuson, a 13 gyarmat képviselői kimondták Angliára a ( ma használatos szóval) bojkottot. Anglia elhatározta : háborút indít.

Az angol csapatok jól felfegyverkeztek, a gyarmatiak kisebb személyi és anyagi erőforrásokkal rendelkeztek. Nem csoda, hogy 1775. az angolok éve volt. A lexingtoni csatában, úgy látszott,döntő vereséget mérnek a gyarmatiakra. Voltak, akik meginogtak, keresték a megegyezés lehetőségét. Ám az amerikai politikusok elitje  látta, hogy hosszú távon  nem biztosítható  az  angol fölény.  George  Washington  tábornok is  ezen a véleményen volt. 
De az ingadozókat meg kellett győzni. Nem volt más hátra, csak a radikális megoldás. A Második Kontinentális Kongresszuson a radikális erők kerekedtek felül.Thomas Jefferson vezetésével megfogalmazták és elfogadtatták a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely a születő új nemzet történetének alapdokumentuma lett.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
marko
2008-07-08 11:18
Valahogy nem jött jól a vén kontinensnek az új versenytárs. Kinek mi a véleménye?
kekesy
2008-07-04 17:13
Washington eredetileg brit királyi tiszt akart lenni, de épp amerikai származása miatt nem került elég közel a tűzhöz. El tudom képzelni, mekkora megrázkódtatás lehetett számára, hogy korábbi ideáljai ellen kell küzdenie.
halacska
2008-07-04 08:42
A függetlenségi háborút lezáró alkotmány és annak módosításai legalább annyira fontosak, mint maga a Függetlenségi Nyilatkozat. Kissé reprezentatívnak érzem, hogy ezt a napot tették nemzeti ünneppé. Szerintem az Alkotmány sokkal fontosabb.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
75%
Pozitív
25%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu