szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Mao halála



32 éve, 1976. szeptember 9-én elhunyt Mao Ce-tung, a Kínai Kommunista Párt egykori vezetője, s egyúttal az egész kínai történelem talán legismertebb alakja.

Mao halála
Neve az 1935-ös úgynevezett "hosszú menetelés" idején vált ismertté, majd csapatai harcoltak a második világháborúban Kína egy részét elfoglaló japán hadsereg ellen.
Fokozatosan kialakította saját személyi kultuszát, hívei gyakorlatilag istenítették őt.
1958-ban meghirdette a Nagy Ugrás politikáját, melynek célja az volt, hogy felzárkóztassa Kína gazdaságát a világ legfejlettebb országai mellé. Az eredmény: teljes kudarc. Az iparosításban ugyan  értek el bizonyos sikereket, de a népi kommunákra épített gazdasági rendszer gyakorlatilag két éven belül csődöt mondott. Ezután Mao egy időre háttérbe vonult.
De nem kellett sokáig várni a visszatérésére: az 1965-ben meghirdetett kulturális forradalom ( melyet legtalálóbban antikulturális forradalomnak lehetne nevezni), felkavarta a hatalmas ázsiai ország társadalmát. Fiatalokból álló csoportok öltek meg tanárokat, orvosokat, az iskolákban teljesen felborult a rend, a pedagógusokat rendszeresen megalázták, megverték. Elég volt, ha valakinek nem volt példánya a Mao által írt könyvből, máris elítélhették. Az volt a lényeg: minden rossz, ami régi, ami a konfucionista kínai hagyományokon alapul. Ám Mao öngólt lőtt: a bandák egy idő után kicsúsztak az irányítása alól, túl veszélyessé váltak, így hát a kommunista vezér maga állította le saját tervét,  ha kell,erőszakkal is. Félrevezetett, dühös fiatalok ezreit ölték meg a rendőrök.
Minden erőszak és minden vérengzés ellenére Mao népszerűvé vált a nyugat-európai ifjúság egy részénél is. Épp a lázadó szellem miatt. Ma is vannak maoista mozgalmak, Ázsia bizonyos országaiban, pl .Nepál, India, igen komoly társadalmi-poliikai befolyásuk is van.
Mao halálával a világtörténelem egyik legnagyobb és legvéreskezűbb diktátora távozott az élők sorából.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Lovasz
2008-09-09 23:21
Ez az elmebajos kínai több embert ölt meg, mint Sztálin és Hitler együttvéve. Nem értem, egyesek hogyképesek még ma is imádni! Amúgy a cikkhez gratulálok! A szerző nálatok mindig anonim?
zaz159
2008-09-09 10:13
Mao meghalt. Na és.....
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu