szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

IG Farben: a nácik kiszolgálója



Aligha létezik a huszadik századi történelemben még egy annyira hírhedt cég,mint az IG Farben,melynek neve szervesen összeforrt a Holocausttal.

IG Farben: a nácik kiszolgálója
A cég a vegyipari szektorban kezdte meg pályafutását, ám hamarosan magába olvasztott nehézipari, ingatlankereskedelmi és hadiipari vállalatokat is. Az 1930-as évek végére az IG Farben áttekinthetetlenül szerteágazó holdinggá vált ( Európában az elsővé), s Németország náci vezetésének pont erre volt szüksége.
Különböző módokon, a versenyelőny felkínálásától a zsarolásig, rávették a cég vezetését, hogy működjön közre zsidó kényszermunkások foglalkoztatásában, méghozzá közvetlenül az auschwitzi koncentrációs tábor közelében. Az IG Farben gyakorlatilag megspórolta a teljes munkabér-költséget.
A második világháború után eljárás indult a cég néhány vezetője ellen, de csak 12 vádlott ellen találtak bizonyítékot. Az 1940-es évek vége felé megfogalmazódott a gondolat: fel kell számolni az IG Farbent, mert eleven jelképe a bukott náci rendszernek. Ám közbeszóltak gazdasági szempontok: több tízezer német veszítette volna el a munkahelyét, ezt pedig a kormányzat nem engedhette meg magának.
�"vatos taktikát alkalmaztak: leválasztották a Farbenről a BASF-t ( Magyarországon leginkább műsoros kazettáiról volt ismert), majd 1952-ben megkezdték a felszámolási eljárást.Két évig tartott, míg a cégcsoport minden érdekeltségét listába vették.Nem siettek tehát. Az egykori kényszermunkások, holocaust-túlélők, ugyanis kártérítést követeltek, s az akkori NSZK vezetése attól tartott: a cég megszűnése esetén az államnak kell ezt az irdatlan összeget kifizetnie. Húzták tehát a felszámolást, mint a rétestésztát.
És olyannyira elhúzták, hogy az eljárás teljesen még a MAI NAPIG SEM FEJEZŐDÖTT BE! Ez tehát a világ leghosszabb felszámolási eljárása, 56 éve tart, pontosabban: áll egy helyben. A túlélők egy részének fizettek jelképes összegű kártérítést, másoknak nem. Hogy mikor kerül végre pont az ügy végére, azt senki nem tudja.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
zaz159
2008-09-09 13:44
A negatív szavazatom nem a cikknek, hanem a tartalmának szól!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
50%
Semleges
50%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu