szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Husz János kivégzése



1415.július 6-án, a konstanzi zsinaton máglyán megégették Jan Hust, azaz Husz Jánost, a kései középkor legnagyobb, európai hatású teológusát, a cseh nemzeti kultúra egyik megteremtőjét.

Husz János kivégzése
Husz már fiatal korától kezdve fellépett a szerinte túlzottan nagy hatalmat élvező pápasággal szemben. Prédikációiban folyamatosan támadta az egyház vagyonosodását. Azt hirdette, minden egyházi és világi "hatalom a kegyelmen alapul". Olyan, a bibliai korokat idealizáló, az apostoli szegénység tanát alapul vevő egyházfelfogással rendelkezett, amely szimpátiára talált az egyszerű nép körében is. De nemcsak a plebs kedvelte őt: sikerült elnyernie Vencel cseh király rokonszenvét is. Anyanyelven prédikált ugyanis, kivonta volna a világi uralkodókat a pápa mindenféle fennhatósága alól ( valami olyasmi gondolat volt ez,mint amit pár száz évvel korábban IV. Henrik német-római császár szeretett volna valóra váltani), azt mondhatjuk: az univerzális katolicizmus helyett nemzeti egyházakat akart Európában létrehozni.

Csak természetes, hogy ez nem tetszett a pápának. A pápa mögött/mellett pedig ott állt Luxemburgi Zsigmond, a kontinens egyik legfélelmetesebb uralkodója,aki jogot formált a cseh trónra is.  Zsigmond veszélyes ellenfelet látott Huszban. Elérte, hogy kiközösítsék ( kevesen tudják: János pápa inkább a kompromisszumos megoldás híve volt...), majd megidéztette Bolognába, hitvitára. Husz nem ment el, ezért újra megidézte a konstanzi zsinatra, még menlevelet is adott neki, de kikötötte: misét nem celebrálhat. Tudta, Husz úgysem bír majd ellenálni a kísértésnek...

Így is lett. Misét tartott,ezért elfogták, és igencsak "koncepciós ízű" perben halálra ítélték ( a jelenlévő püspökök Zsigmondot erősebbnek gondolták, mint Husz Jánost,hazánk képviselője is a máglyára szavazott,mondván: " Husz angyalokat látott itt a földön, mutassuk meg neki, hol is vannak azok az angyalok...". Cinikus.). Jan Hust Prágai Jeromos érsekkel együtt végezték ki. Ám eszméi tovább éltek. A huszita mozgalom három évtizedre lángba borította Közép- Európát. Ez a mozgalom egyszerre volt vallási és nemzeti. Végül  Zsigmond kénytelen volt kiegyezni a husziták mérsékelt szárnyával.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
1szercsak
2008-07-09 12:56
A huszita zsoldosok többször támadást intéztek Magyarország ellen is.
marko
2008-07-08 18:04
Husz Jánost tehát nyugodtan tekinthetjük a reformáció előkészítőjének is.
marko
2008-07-06 23:10
A huszitizmus, mint eszme, kimutatható Luther és Kálvin teológiájában is.
halacska
2008-07-06 22:01
bocs: lippanyi csata. Elnézést.
halacska
2008-07-06 22:00
1434: a grünwaldi csatában a birodalmi erők vereséget mérnek a radikális huszitákra. Az eszme ekkorra már egész Európában elterjedt.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
85%
Pozitív
0%
Semleges
15%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu