szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Az USA alkotmánya



1787.szeptember 17-én elfogadták az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát.

Az USA alkotmánya
Az alaptörvény a felvilágosodás elveire épül. Szétválasztja egymástól a hatalmi ágakat ( mint ahogy azt már Montesquieu is megírta), népképviseleti törvényhozást állít fel, az igazságszolgáltatásban pedig kimondja az egyenlőséget. Ám ennél azért mégiscsak bonyolultabb a dolog...

Az alkotmányt nagyon hosszú függetlenségi háború előzte meg, melynek során a korábbi gyarmatok elszakadtak Nagy- Britanniától. Az első kérdés az volt: mekkora önállóságot biztosítsanak az egyes államoknak? Centralista és föderalista álláspont ütközött meg a philadelphiai kongresszuson. A föderalistákat végül az győzte meg, hogy az angolok bármikor visszatérhetnek, ezért erős, összehangolt, központi irányítás alatt álló hadseregre van szükség. ( 1804-ben csakugyan brit támadás érte Amerika partjait). Másrészt az egyes államok önmagukban nem voltak képesek az autark gazdaságra, mindenképp szükség lett volna élénk,államok közötti kereskedelemre, akkor már jobb, ha ez egy nagy államon belül történik,mintha védővámokkal akadályozottan megy végbe. Így aztán a központi kormányzat kezébe kerültek a kulcsfontosságú kérdések, de az egyes államok belügyeikben gyakorlatilag függetlenek maradtak,egészen a mai napig.

Nem volt egyszerű feladat az egységes jogszolgáltatás megteremtése sem. Az egyes államok ekkorra már jól kiépítették saját jogrendszerüket ( hála a sokszor külföldről hazatért értelmiség munkájának). Egyszerűen lehetetlen volt, hogy minden államra egységes törvénykönyvet vezessenek be. Így aztán a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság foglalkozott azokkal az ügyekkel, melyet "helyi szinten" nem sikerült eldönteni, az egyes államok itt is széles körű önállóságot kaptak, mely mind a mai napig fennáll.

Az USA-t erős elnöki hatalommal rendelkező országként szokták jellemezni. Ezígy is van, de hozzá kell tenni:kényszermegoldás volt ez is. Mert minden amerikai látta, hogy fontos külpolitikai feladatok állnak az újonnan született ország előtt, amelyek végrehajtásához szükség van a hadseregre is, a hadseregnek pedig szüksége van erős vezetőre. Ki más lehetne ez, mint George Washington? De mi történik akkor, ha a hadsereg önállósítja magát a politikai vezetéstől? Káosz! Nincs más teendő: meg kell választani Washingtont, a függetlenségi háború hősét, a pillanatnyilag legnagyobb tekintélyű vezetőt, elnöknek, s a lehető legnagyobb hatalmat adni a kezébe.

Az 1787-es alkotmány legnagyobb hiányosságaként szokták emlegetni, hogy nem törődött igazán az emberi jogokkal. Ez a felfogás a mai, 21. századi közgondolkodás történetietlen visszatükrözése. A 18.század végén semelyik országban nem szenteltek különösen figyelmet annak a kérdéskörnek, amit ma " emberi jogok"-nak nevezünk, egyszerűen nem tekintették fontosnak. Később aztán, a polgárosodás fejlődésével pótolták ezt a mulasztást.

Az amerikai alkotmány nagy hatással volt az egész világ politikai életére. Egyrészt azért, mert felvállltan republikánus volt, másrészt azért, mert minden korábbinál nagyobb szerepet juttatott a polgároknak a társadalmi életben.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu