szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

1968- Egy nagy év



Az 1968-as év az emberiség történelmének egyik nagy esztendeje. Magyarországon új gazdasági mechanizmus indult el, Nyugat- Európában diáklázadások robbantották fel az addig békésnek tűnő polgári rendet, az USA-ban meggyilkolták Martin Luther Kinget, valamint Robert Kennedyt,  augusztus 21-én pedig a Szovjetunió vezette nemzetközi erők bevonultak Csehszlovákiába, hogy katonai eszközökkel vessenek véget a Dubcek fémjelezte reformfolyamatnak.

1968- Egy nagy év
Bár az események valamelyest összefüggésben állnak, érdemes úgy tárgyalni-elemezni ezt az esztendőt, mint ahogy a korszerűbb második világháborús művek szokták: térségenként. Mert mást jelentett 1968. Nyugat- Európában, mást az USA-ban, és mást Kelet- Európában. Amikor Rudi Dutscke, a híres  diákvezér ( Nyugat- Európa), ellátogatott Prágába( Kelet-Európa), az ottani ifjúság gyakorlatilag nem is értette, miről beszél. Más kultúra, más világ volt.
 
Az Egyesült Államok számára a hatvanas évek egyfajta rádöbbenés, méghozzá önvizsgálatra késztető rádöbbenés időszaka volt. A társadalom intelligensebb hányada ráeszmélt, hogy a felülmúlhatatlannak tetsző amerikai demokráciának igenis vannak hibái. Nem ad egyenlő jogokat az etnikai kisebbségeknek, a külpolitikát túl szűk beavatott elit irányítja a társadalom feje felett. Rájöttek arra is az amerikaiak, hogy baloldalinak lenni nem is olyan vészes, és hogy a baloldali nem egyenlő a kommunistával. A Szovjetunióval pedig célszerűbb erőegyensúlyt fenntartani. Már JFK megkezdte a Szovjetunióhoz való közeledést, őt ( valószínűleg a katonai lobbi utasítására) megölték, és a Nagy Évben politikai gyilkosság áldozata lett Robert Kennedy, és a nagy polgárjogi harcos, Martin Luther King is. Mire elérkezett az év vége, csak az volt biztos, hogy semmi nem biztos.

Nyugat-Európában a "diákok" társadalmi reformot követeltek. A lázadás a párizsi Sorbonne-on kezdődött, majd'minden nyugat- európai országra átterjedt. Acélpont az úgynevezett polgári társadalom volt. A harmincas- ötvenes generáció azt gondolta, a második világháború lezárásával egyfajta történelmi folytonosság alakul ki, szerves fejlődés, a polgári normák továbbélése. Ám jött az ifjú nemzedék, amely kérdéseket tett fel. Miért ilyen az oktatási rendszer,miért ennyire merev? Miért manipulálja az embereket a sajtó? Németországban sokan azt kérdezték: apa,te mit csináltál a háború alatt? Apuci sokszor kínosan érezte magát, miközben felelt...

Kelet-Európában még mindig a Szovjetunió irányított. Az 1964-ben hatalomra került Leonyid Brezsnyev, be akarta bizonyítani, hogy keménykezű is tud lenni, ha kell.Csehszlovákiában, részben a lassan kibontakozó civil társadalom, részben a kommunista párt reformerői, élen Aleksander Dubcekkel, rájöttek, hogy a szocializmus jelenlegi formájában tarthatatlan. �"vatos reformpolitikába kezdtek, amit Brezsnyev nem nézett jó szemmel. Nem akart egy újabb 1956-ot. Ezért, miután a tárgyalások kudarcba fulladtak ( még a magyar pártvezető, Kádár János is győzködte Dubceket, emlékeztetve őt a tragikus magyar "ellen"forradalomra), a Vörös Hadsereg és még öt "baráti" ország hadserege, bevonult Csehszlovákiába. A társadalom ellenállt, de hiába.

Nyugat nem igazán tudott semmit tenni. A Szovjetuniónak volt atomfegyvere, a békés és gazaságilag jól prosperáló térségek lakossága pedig nem akart háborút, látták az amerikaiak vietnami vergődését. A megszállásba belenyugodtak, a lázadások még egy darabig folytatódtak, Amerikában a nyolcvanas évekig kellett várni az afroamerikaiak polgárjogának elismerésére. 1968. nagy év volt. De eredményei csak később váltak nyilvánvalóvá.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
100%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu