szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Alberts Bels: Szembesítés



Az 1960-as évektől ugrásszerű fejlődésnek indult a balti államok prózája. A világhírű lett író, Alberts Bels kisregénye a huszadik századi kelet-európai irodalom egyik gyöngyszeme.

Alberts Bels: Szembesítés
Egy éjszaka vandálok járnak egy szobrász műtermében, összetörik az ott található műalkotásokat, és kihajigálják őket az ablakon. A Vizsgálóbíró észreveszi a rongálás nyomait, látja, hová állította létráját a tettes. Beszélni szeretne a szobrásszal, kíváncsi arra, hogy ő sejt-e valamit a tettesről. A mű tehát krimi-szerű alaphelyzetből indul.

Csodálatos lélektani regény kerekedik belőle. A szobrász elmeséli a Vizsgálóbírónak egész életét, házasságát, rengeteget mesél családjáról. Anyja korán meghalt, tuberkolózisban. Apja, egy önző ügyvéd, újranősült, gyermeke nem igazán érdekli. Legidősebb bátyja a masodik világháborúban vesztette életét, mint az SS lettországi szervezetének tagja. Másik fivére, Rudolf, kórházban halt meg, az utolsó hetekben már nem is reménykedő,lelkileg roncs emberként.

A magánéleti történések mögött azonban mindvégig ott húzódnak a Szovjetunió történelmének eseményei. A sztálinizmus sötét, az egyéni gondolatokat szigorúan bíráló korszaka. A hruscsovi olvadás. ( A brezsnyevi időszak pangása még nem,nyilván nem óhajtott túl sokat kockáztatni a Szerző, és igaza volt). Bels egyik célja annak bemutatása, hogyan tette a szovjetizációval párosuló modernizáció az embereket középszerűvé és lelkileg éretlenné.

A modern szövegalkotási eljárások, ha finoman is, jelen vannak a műben. A narrátor többször is változik: a szobrász, Rudolf felesége, Rudolf kislánya. De ezek a változások nem nehezítik a mű olvashatóságát, sőt! Bels nem posztmodern közkatonává akar válni,hanem gondolkodtatni szeretne, a szó klasszikus értelmében. Nagyon remek kisregény a Szembesítés, szembesít önmagunkkal és korunkkal.
( Alberts Bels: Szembesítés. Európa Könyvkiadó, 1976.)

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
altob
2008-08-02 20:58
A történet poénját sajnos ki lehet találni, így meg persze nem olyan jó. De nem is rossz,semlegesnek szavaztam.
halacska
2008-07-23 23:34
Ezt a regényt én egyszer útban Pest felé olvastam. Egy tanári konf.ra, azaz fejtágításra utaztunk,én oda se'tudtam figyelni, a könyv járt a fejemben. Személyes okokból...
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
20%
Pozitív
80%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu